Această facilitate face parte dintr-o serie de beneficii introduse de stat, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, pentru a le ajuta să gestioneze mai bine efectele generate de criza coronavirus. Proiectul de lege a fost trimis ieri pentru promulgare și, odată trecut și de această procedură, va mai trebui să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
Conform proiectului de act normativ, persoanele fizice vor putea cere, de la momentul intrării în vigoare a legii, amânarea plății serviciilor de utilități, pentru o perioadă de trei luni. Există două aspecte ce trebuie menționate, aici. În primul rând, când vorbim de servicii de utilități, proiectul se referă la servicii de:
- apă-canal;
- energie;
- gaze;
- salubritate;
- servicii telefonice și de internet, precum și
- cablu TV.
Însă sunt excluse expres serviciile de voce și date mobile.
În al doilea rând, pentru a cere și beneficia de aceste facilități, persoanele fizice trebuie să fi fost afectate de măsurile impuse de autorități, pe perioada stării de urgență. Proiectul de lege nu definește, cu exactitate, ce înseamnă ca persoanele să fi fost afectate de aceste măsuri, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de norme de punere în aplicare, pentru a clarifica acest lucru. Acest lucru ar trebui să aibă loc destul de repede, având în vedere urgența problemei.
Însă, cum spuneam, legea doar oferă prilejul amânării plăților și nu o iertare de datorie. Așadar, legea continuă, prevăzând că plățile amânate vor fi achitate, dar eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la momentul expirării celor trei luni menționate mai sus. Însă nu vor fi percepute dobânzi și penalități de întârziere.
Atenție! Facilitățile se vor aplica doar de la momentul intrării în vigoare a legii, la trei zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)