În contextul în care România se află în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, acest lucru cauzând o serie de probleme în plan economic, Guvernul a reglementat, printr-o ordonanță de urgență, amânarea plății ratelor cu până la nouă luni.
Dacă, însă, băncile nu respectă întocmai prevederile din OUG nr. 37/2020 și recurg la abuzuri împotriva clienților, atunci datornicii pot folosi o aplicație online pentru a face o plângere împotriva unei bănci sau unei instituții financiare nebancare (IFN). Este vorba despre aici.gov.ro, platformă care a fost actualizată recent pentru ca oamenii să poată depune astfel de sesizări.
Prin urmare, dacă un datornic consideră că a fost nedreptățit de o instituție creditoare, trebuie să acceseze platforma online aici.gov.ro și să selecteze, din categoria de proceduri, opțiunea "Formular sesizări pentru OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentu creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori". Următorul pas este să selecteze instituția căreia i se adresează (în cazul de față, aceste sesizări ajung la Ministerul Finanțelor Publice), apoi se apasă butonul continuă.
În pagina următoare se deschide un formular cu mai multe câmpuri ce trebuie completate. Acesta va constitui, de fapt, plângerea despre care aminteam mai sus. Așadar, în primă fază se alege între persoană fizică sau juridică, iar apoi se completează datele de indentificare (pentru persoane fizice) sau de contact (pentru persoane juridice). Apoi se alege tipul instituției de credit (bancă sau IFN) împotriva căreia se formulează plângerea și denumirea acesteia.
Ultimul pas este completarea câmpului în care se detaliază efectiv situația considerată a fi o încălcare a OUG nr. 37/2020. Se bifează căsuța privind prelucrarea datelor personale și se apasă butonul "trimite sesizare".
Reamintim că platforma aici.gov.ro poate fi folosită pentru mai multe operațiuni online. Astfel, pe lângă sesizarea împotriva unei instituții bancare sau IFN, utilizatorii pot trimite online documentele privind acordarea șomajului tehnic și a indemnizațiilor pentru:
- persoanele fizice autorizate și alți profesioniști;
- persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de autor;
- persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005;
- personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege;
- persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)