Potrivit Legii nr. 46/2020, ale cărei prevederi se aplică deja de azi, autovehiculele persoanelor cu deficiențe de auz pot avea un semn special pe ele, după cum urmează:
- la motociclete și mopede, acesta se montează în partea din spate, lâgă numărul de înmatriculare;
- la autovehicule, semnul se pune pe lunetă, în partea dreaptă sau stângă sus;
- la autovehiculele care nu au lunetă, semnul se montează pe caroserie, în partea dreaptă sau stângă sus;
- la autovehiculele care tractează o remorcă, se pune pe caroseria remorcii, în partea dreaptă sau stângă sus.
Semnul distinctiv pentru persoanele surde sau cu deficențe de auz se poate folosi pentru o mai ușoară identificare a celor în cauză. De exemplu, dacă un agent de circulație va opri un autovehicul cu acest semn distinctiv, atunci va ști că șoferul este o persoană cu dizabilități, care are nevoie de un limbaj special pentru a comunica.
La fel, dacă o persoană cu deficințe de auz este implicată într-un accident rutier, atunci autoritățile și celelalte persoane aflate la fața locului vor ști că șoferul nu îi poate auzi.
De asemenea, ceilalți participanți la trafic vor înțelege că șoferul dintr-o astfel de mașină trebuie atenționat luminos și nu sonor.
Important! Aplicarea semnului distinctiv pentru persoanele cu deficiențe de auz este opțională, așa încât folosirea acestuia nu este obligatorie. În schimb, șoferul trebuie să aibă asupra lui o legitimație cu care să dovedească faptul că are probleme auditive.
Comentarii articol (0)