Reducerea programului de lucru săptămânal
Pentru angajatorii cu probleme financiare în această perioadă, cu activitatea redusă în mod automat de măsurile aplicabile din timpul stării de urgență, dar poate chiar și ulterior acesteia, reducerea programului de lucru poate fi o soluție atunci când nu se ajunge la ceva mai drastic precum trimiterea angajaților în șomaj tehnic.
Concret, reducerea temporară a programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, așa cum prevede articolul 52 al Codului muncii, e posibilă „în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare”. Are loc automat și reducerea salariilor, desigur.
Poate avea loc, de asemenea, reducerea normei de muncă - de la normă întreagă, angajatorul negociază cu angajații trecerea la normă parțială (șase sau patru ore, de pildă). Aici, față de situația de mai sus, este necesară încheierea actelor adiționale la contractele de muncă.
În situația angajatelor gravide, oricare dintre măsurile de mai sus e posibilă la fel ca în cazul oricărui alt salariat. Nu există nicio protecție pentru gravide care să împiedice aplicarea vreuneia dintre măsurile acestea.
Intrarea în șomaj tehnic
Similar, intrarea în șomaj tehnic a tuturor sau unora dintre angajații unei firme, în această perioadă, este o chestiune ce ține de situația economică a firmei: angajatorul nu își trimite angajații în șomaj pentru că vrea asta, ci pentru că este forțat de situație să o facă.
Legea nu protejează în mod special gravidele de șomajul tehnic - care, de fapt, presupune o suspendare temporară a contractului de muncă, perioadă în care salariatul primește totuși o sumă de bani, indemnizația de șomaj tehnic (am explicat în acest material despre sumele de bani pe care trebuie să se aștepte că-i vor primi salariații în această perioadă).
Concedierea din motive economice
În contextul actual, când multe firme se vor regăsi în situația de a lua în calcul și disponibilizări de personal, locurile de muncă ocupate de gravide ar putea să ajungă și ele în rândul celor propuse pentru desființare.
Dacă face concedieri colective, nu este exclus ca acestea să vizeze și desființarea posturilor ocupate de gravide. Chiar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat în 2018 o decizie despre posibilitatea de a concedia o gravidă în contextul unor disponibilizări colective.
Există o interdicție clară de concediere a salariatelor gravide, dar nu în toate situațiile. Legea nu se opune ca ele să fie concediate dacă se fac vinovate de abateri disciplinare sau în situațiile problematice din punct de vedere economic pentru firma care le angajează.
Comentarii articol (0)