Controalele ANPC vizează, în esență, două tipuri de obligații:
- pe de o parte, e vorba de obligațiile specifice pe care le au comercianții în temeiul ordonanțelor militare și care vizează măsuri precum cele de distanțare socială sau asigurarea dezinfectantelor, atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori;
- pe de altă parte, e vorba și de obligațiile pe care comercianții, oricum, le au în temeiul legislației protecției consumatorului.
Conform ANPC, au fost găsite mai multe nereguli la anumiți comercianți. De pildă, o piață își desfășura activitatea, în mod provizoriu, într-un cort, fără acces la utilități sau toalete publice. De asemenea, nu erau respectate nici măsurile de distanțare socială între comercianți.
Alte probleme identificate țineau de felul cum erau depozitate alimentele, în vitrine insalubre.
Legat tot de măsurile luate în contextul crizei coronavirus, au fost identificați comercianți care nu afișau anunțuri privitoare la respectarea distanței sociale sau a intervalului orar în care este permisă deplasarea la cumpărături a persoanelor de peste 65 de ani. Astfel de comercianți au primit avertisment și li s-a impus remedierea situației, în 24 de ore.
Ce obligații au comercianții în contextul crizei coronavirus
Ordonanțele militare în vigoare stabilesc anumite obligații specifice pentru comercianți (de produse alimentare, în special).
În primul rând, administratorii piețelor agroalimentare trebuie să se asigure că activitățile sunt organizate astfel încât să se respecte măsuri de distanțare socială între producători agricoli, comercianți și cumpărători.
În al doilea rând, producătorii și comercianții sunt obligați să poarte mănuși și măști.
După aceea, comercianții trebuie să își organizeze programul astfel încât să faciliteze și să asigure, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11,00-13,00. În acest interval de timp trebuie, în consecință, să fie limitat accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.
În final, ca măsură specială în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște (joi, vineri și sâmbătă), comercianții de produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.