Indemnizația pentru profesioniști din OUG nr. 30/2020 este acordată fără prea multe restricții sau condiționări legate de deținerea și a altor surse de venit active. Practic, la acest moment, chiar și o persoană care mai are venituri din alte surse (salarii) poate primi indemnizația dacă și-a întrerupt activitatea pe PFA.
Guvernul a avut pe ordinea de zi săptămâna trecută un document care aducea restricții în privința cumulului indemnizației cu alte venituri, dar din forma publicată a acelui document vedem că ele au dispărut. E vorba, mai exact, de OUG nr. 53/2020.
Ce conținea proiectul de OUG în forma inițială, adică ce limitări:
-
indemnizația pentru profesioniști de 75% din câștigul salarial mediu brut să nu se mai acorde celor care încă primesc un salariu în această perioadă, pe un contract de muncă cu normă întreagă; condiția prevăzută în proiectul inițial era ca acel contract să fie activ, adică să nu fie suspendat din oricare motiv prevăzut de legea muncii (nu neapărat șomaj tehnic);
- să nu se mai poată cumula indemnizația de șomaj tehnic (cea suportată și de stat) cu indemnizația pentru profesioniști; acesta e cazul celor care obțin venituri din mai multe surse și care vor trebui să aleagă una dintre aceste indemnizații, mai exact, pe cea mai avantajoasă.
Având în vedere că niciuna dintre restricțiile de mai sus nu se mai regăsește în forma care a intrat în vigoare a OUG 53, indemnizațiile PFA-urilor pot fi cumulate cu salariile, dar și cu indemnizațiile de șomaj tehnic.