OUG nr. 49/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 a apărut recent în Monitorul Oficial și prevede, în primul rând, chestiuni ce țin de concediile medicale acordate pentru carantină și izolare. Noua ordonanță a introdus astfel în Ordonanța 158 o prevedere expresă pentru concediile și indemnizațiile acordate pe perioada stării de urgență pentru cei care au interdicție de a mai desfășura vreo activitate și pentru care s-a instituit carantina instituționalizată sau la o locație declarată de persoana în carantină ori prin izolare. E vorba de cei suspectați de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
"(2) Pentru persoanele aflate în situaţiile prevăzute la alin. (1) (adică cei menționați mai sus - n.red.), certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină instituţionalizată sau la o locație declarată de către persoana carantinatăsau prin izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă instituită potrivit alin. (1)", prevede OUG 49, unde se stabilește și că indemnizația este de 75% din din baza de calcul stabilită conform regulilor Ordonanței 158.
Indemnizațiile aferente concediilor medicale acordate în perioada stării de urgență vor fi solicitate în termen de 180 de zile de la data încetării acestei perioade.
"Aceste reglementări sunt necesare întrucât în perioada stării de urgenţă, unele certificate de concediu medical se pot acorda şi la o dată ulterioară datei la care a fost acordată consultaţia sau la sfârşitul perioadei carantinei instituţionalizatesau la o locație declarată de către persoana carantinatăsau de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă", este specificat în nota de fundamentare a ordonanței.
Mai departe, în privința concediului și indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav, OUG 49 vine să schimbe regulile în privința eliberării certificatelor medicale: casele de sănătate la care angajatorul solicitantului depune declarația vor elibera certificatele sau casele de sănătate cu care este încheiată convenția de asigurare (pentru cei care sunt independenți și se asigură voluntar la sănătate). Până acum, în OUG 185 scria că certificatele se eliberează de medicul curant.