"În cea mai mare parte mi-au fost confirmate aşteptările. Sunt, însă, şi destule situaţii din altă categorie. Sper să reuşesc să scot odată şi odată din amorţire Inspecţia Muncii să iasă pe teren şi să facă aceste verificări. Sunt şi companii care au intrat în panică şi urmează să fie verificată situaţia celor care au avut fonduri europene şi, în acelaşi timp, au încasat şomaj tehnic. Există mai multe verificări care se fac în continuu. Se fac verificări nu numai la firme, ci şi la PFA-uri, la întreprinderi familiale. Avem mai multe culoare pe care le verificăm. Folosesc foarte mult şi semnalele de la oameni care îmi scriu, fără exagerare, câteva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe această speţă. Săptămânal, am o situaţie, dar repet în cea mai mare parte aşteptările mi-au fost confirmate. Dacă ne uităm la ce aveam de ales, între un sistem ultra complex de verificare, am preferat să folosesc o cale de muncă. În cea mai mare parte sunt oameni corecţi, dar mai avem şi probleme", a spus ministrul Violeta Alexandru, la Europa FM.
Încă din prima lună de acordare a acestui ajutor, ministrul muncii a subliniat cu mai multe ocazii că se fac verificări la firme și că, într-un final, vor fi verificate toate cererile încuviințate pentru ajutorul cu indemnizația de șomaj tehnic.
"Suntem pregătiţi şi pentru aplicarea primelor măsuri de sancţionare a celor care au încercat să obţină plăţi duble. Inclusiv de sesizare a organelor de cercetare. Poate nu s-a înţeles mesajul meu şi îl repet: se verifică toate cererile iar cei care îşi imaginează că pot trişa depunând aceleaşi cereri la mai multe AJOFM-uri sau AJPIS-uri din diferite judeţe se înşeală dacă se bazează pe faptul că nu verificăm", apare într-o postare relativ recentă pe Facebook a ministrului.
Chiar dacă agențiile de muncă (și cele de plăți sociale, în cazul indemnizațiilor pentru profesioniști) au făcut verificări primare cu privire la acordarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, vor urma controale la firme pentru a vedea dacă acestea au cerut motivat banii, pentru că aveau nevoie de ei din cauza întreruperii sau reducerii activității pe perioada șomajului tehnic, dar și dacă nu cumva au încetat la un moment dat, pe perioada acordării banilor, să mai respecte condițiile de la momentul solicitării.
"Avem semnale - și nu mă feresc să spun - de situații în care, deși au declarat suspendarea temporară a activității pentru angajații lor, adică înscrierea pentru șomaj tehnic (...) în unele situații, angajatorii au cerut angajaților să vină la muncă.
Încurajăm pe cei care au trăit asemenea situații să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă dacă s-a întâmplat asta", a punctat ministrul cu o altă ocazie.
Așa cum atenționa și redacția noastră de ceva vreme, firmele care au în această perioadă angajații cu contractele suspendate pe motiv de șomaj tehnic (întrerupere/reducere de activitate), nu au voie potrivit Codului muncii să îi cheme la muncă decât dacă întrerup suspendările și repun contractele pe "activ". Acum, dar și în alte situații de suspendare a contractului de muncă, munca în timpul suspendării e privită de Codul muncii ca muncă nedeclarată (la negru) și sancționată exact ca și cum ar fi vorba de oameni ce lucrează fără contract. Amenzile sunt foarte mari, respectiv de câte 20.000 de lei per angajat găsit cu această neregulă, până la un maxim de 200.000 de lei, pentru mai mulți angajați.
Așa cum puncta ministrul acum ceva vreme, în perioada șomajului tehnic salariații sunt la domiciliu, nu vin la birou nici măcar o zi și nu iau sarcini de muncă pentru a le rezolva de acasă.
De asemenea, dintre problemele identificate cu ocazia depunerii cererilor pentru prima lună de șomaj, agențiile de muncă au constatat cel mai frecvent două chestiuni:
- că firmele nu făcuseră suspendările contractelor de muncă înainte de a cere indemnizațiile de șomaj tehnic de la stat;
- că nu erau completate corect datele privind conturile bancare în care să se vireze banii și, din această cauză, au apărut întârzieri.
Ministrul a mai precizat că probleme existente la solicitările care s-au făcut pentru luna martie ar trebui să nu mai existe când se vor face cererile pentru luna aprilie - sistemul fiind unul nou pentru toată lumea, atât firme, cât și autorități. Cu această ocazie, ministrul a îndemnat firmele să folosească mai mult platforma aici.gov.ro pentru depunerea documentelor.
Comentarii articol (3)