Faptul că se fac și că se vor face în continuare controale la firmele care au beneficiat de bani de la stat în această perioadă pentru a plăti indemnizațiile de șomaj tehnic este o chestiune pe care ministrul muncii a repetat-o aproape săptămânal în conferințe de presă și la posturile de radio și televiziune unde a fost invitată. Ultima oară când s-a adresat în mod direct angajatorilor care au luat bani de la stat și au încercat "să fenteze" cumva legea și condițiile de acordare a banilor, ministrul a subliniat că toți beneficiarii vor fi controlați într-un final.
Încercarea de a primi plăți duble, prin depunerea documentelor la mai multe agenții, chemarea oamenilor la muncă deși ei aveau contractele suspendate, documente neconforme cu realitatea și alte nereguli de acest fel vor fi sancționate, s-a subliniat. Care sunt, concret, riscurile însă? De la amenzi și până la dosare penale, mai exact.
"Conform art. 260 din Codul Muncii, sancțiunea pentru primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați, în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat, este amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.
Aplicarea sancțiunilor se face de către inspectorii de muncă, iar, în acest caz, se poate dispune și măsură sistării activității respectivei societăți. Este important de menționat faptul că angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale și numai după ce a remediat deficiențele, încălcarea acestor dispoziții constituind infracțiune, fiind sancționată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă", ne-a spus Andreea Manolache, avocat, Accace România.
Statul va cere, probabil, banii înapoi celor care au convenit să ceară acești bani și să îi cheme pe salariați la muncă - iar asta include chiar și munca de acasă.
În ce măsură însă, dacă e pusă să dea banii înapoi, firma le va putea pretinde ceva angajaților care au primit banii respectivi? Nu ar avea de ce să facă asta pentru că vina aparține exclusiv firmei.
"Având în vedere faptul că angajatorul a solicitat angajaților să se prezinte la lucru, deși aveau contractul de muncă suspendat, încălcând astfel prevederile Codului Muncii, consider că este puțin probabil să se îndrepte împotriva propriilor angajați pentru a recupera indemnizația, neputând să își invoce astfel propria culpă", punctează Andreea Manolache.
Printre persoanele care au reclamat probleme cu șomajul tehnic am găsit inclusiv salariați cărora indemnizația de șomaj tehnic nu le-a fost dată. Reamintim că indemnizația respectivă, indiferent dacă statul ar fi acordat sau nu ajutorul financiar, este obligatoriu de plătit potrivit Codului muncii. În Cod, la articolul 260, există chiar o sancțiune expresă pentru cei care nu le plătesc indemnizația de șomaj tehnic angajaților - amenda de la 1.500 la 5.000 de lei (nu se specifică însă că s-ar aplica pentru fiecare angajat, așadar, sancțiunea este aplicabilă per total).
Cât despre consecințele penale, spune aceasta, putem vorbi de diferite forme de fals, inclusiv de infracțiunea de înșelăciune:
- falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la șase luni la doi ani sau cu amendă penală și presupune declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui funcționar public sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe;
- falsul în înscrisuri sub semnătură privată se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă penală;
- înșelăciunea se pedepsește penal cu închisoare de la șase luni la trei ani, dacă s-a produs o pagubă - presupune inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust.
"Se fac verificări nu numai la firme, ci şi la PFA-uri, la întreprinderi familiale. Avem mai multe culoare pe care le verificăm", atenționa recent ministrul muncii.