Termenul de 30 de zile pentru a introduce cererea privind insolvența la tribunal nu ar trebui privit ca unul de prescripție ori de decădere, este de părere avocatul Alexandru Rusu, partener bpv Grigorescu Ștefănică, într-o opinie remisă redacției noastre pe tema obligației de a cere deschiderea procedurii de insolvență:
"Opinăm că termenul de 30 de zile prevăzut de art. 66(1) din Legea 85/2014 nu este nici un termen de prescripție, nici unul de decădere, ci doar un termen maximal prevăzut de legea insolvenței în funcție de care este atrasă răspunderea penală sau răspunderea civilă delictuală a administratorilor statutari".
Dacă ar fi fost considerat fără dubiu un termen de prescripție, ar fi fost vizat de decretul prezidențial privind starea de urgență și, prin urmare, ar fi fost suspendat pe perioada stării de urgență. Ca atare, termenul nu e vizat de nicio suspendare, de nicio amânare.
Firmele nu sunt împiedicate să introducă cererile acestea acum, dar, potrivit specialistului, introducerea lor este lipsită de utilitate practică, întrucât la nivel național nu se judecă în această perioadă cererile de deschidere a procedurii insolvenței. Ele pot fi introduse, dar nu vor fi judecate, deși ar trebui judecate cu maximă urgență, e de părere avocatul: "Această urgență este justificată de protecția pe care o oferă debitoarei deschiderea procedurii – suspendarea executărilor silite în conformitate cu art. 75 din Legea 85/2014".
Avocatul Alexandru Rusu a găsit trei circumscripții unde se judecă aceste cereri la acest moment:
- tribunalele din circumscripția Curții de Apel Pitești: Tribunalul Specializat Argeș, Tribunalul Vâlcea;
- tribunalele din circumscripția Curții de Apel Târgu Mureș: Tribunalul Specializat Mureș, Tribunalul Harghita (aici, potrivit avocatului, instanțele judecă doar dacă apreciază, în concret, că dosarele au caracter excepțional urgent);
- tribunalele din circumscripția Curții de Apel Suceava: Tribunalul Botoșani și Tribunalul Suceava.
"Administratorii statuari au obligația, iar nu dreptul, de a introduce o cerere de deschidere a procedurii de insolvență în termen de 30 de zile de la apariția stării de insolvență (...) Nerespectarea acestei obligații poate avea urmări grave asupra administratorilor statutari: atragerea răspunderii personale pentru datoriile societății debitoare, în condițiile art. 169(1)(c) al Legii 85/2014 sau chiar atragerea răspunderii penale pentru săvârșirea infracțiunii de bancrută simplă în conformitate cu art. 240 din Codul Penal - în cazul în care cererea de deschidere a procedurii insolvenței este introdusă cu o întârziere mai mare de 6 luni față de termenul prevăzut la art. 66 din Legea 85/2014 menționat mai sus", atrage atenția avocatul, partener bpv Grigorescu Ștefănică.
Acesta e de părere că o soluție bună ar fi ca legiuitorul să-și amintească să suspende obligația administratorilor de a cere deschiderea procedurii insolvenței, atât pe perioada stării de urgență, cât și pentru o perioadă de câteva luni de la încetarea acesteia (trei - șase luni).