Persoanele care, fie singure, fie pe membru de familie, au un venit net de până în 500 de lei vor beneficia de un ajutor financiar pentru plata chiriei, dacă un proiect legislativ privind acordarea unei alocaţii de sprijin în vederea achitării chiriei în cazul persoanelor şi familiilor cu risc de vulnerabilitate socială ridicat, înregistrat în 30 aprilie la Senat, va fi adoptat de parlamentari și promulgat de președintele țării, pentru a intra în vigoare.
Acest ajutor (care va fi de până în 750 de lei, pe lună, în funcție de valoarea chiriei) se va acorda atât pentru perioada stării de urgență (care, conform președintelui țării, nu va fi prelungită după 14 mai), cât și trei luni după aceea (dacă vor fi îndeplinite condițiile, în fiecare lună).
Pe lângă condițiile referitoare la venit, persoanele de mai sus trebuie să mai îndeplinească o serie de cerințe, pentru a putea beneficia de măsură:
- să aibă un contract de închiriere, care să fi fost încheiat înainte de instituirea stării de urgență și care se află în derulare la momentul solicitării ajutorului menționat mai sus;
- să nu dețină nicio locuință în proprietate;
- să nu beneficieze de nicio altă formă de ajutor, în vederea locuirii, fie din partea statului, fie din partea angajatorului.
Un aspect ce ar trebui clarificat e ce se întâmplă cu acele măsuri de amânare a plății chiriei. Sunt considerate ajutoare? Teoretic, acestea nu reprezintă sume de bani acordate pentru a ajuta pe cineva cu plata chiriei, însă reprezintă o măsură ce îl lipsește pe cel care închiriază locuința de suma de bani la care ar fi fost îndreptățit, în mod normal, chiar dacă temporar. Cu alte cuvinte, chiriașul beneficiază de un avantaj.
Întrebarea nu este doar teoretică, ci ar putea să fie ridicată, în viitor, dacă atât proiectul prezentat aici, cât și un alt proiect ce vizează posibilitatea pentru persoane fizice de a obține amânarea plății chiriei, din cauza efectelor coronavirus și a instituirii stării de urgență, trec.
Atenție! Ajutorul va putea fi accesat doar dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și va apărea în Monitorul Oficial. În plus, trebuie adoptate norme de implementare.
Comentarii articol (3)