Măsura e inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2020, care se aplică deja de joi. Executivul a stabilit o nouă excepție de la regula generală, pentru că, de obicei, perioadele în care contractele de muncă sunt suspendate sunt luate în calcul la șomajul obișnuit numai dacă e vorba de concediu de incapacitate temporară de muncă.
Astfel, și perioadele de șomaj tehnic sunt considerate vechime în muncă pentru stabilirea șomajului obișnuit, dar numai dacă sunt în timpul stării de urgență și/sau în timpul stării de alertă. România s-a aflat în stare de urgență timp de 60 de zile (16 martie - 14 mai 2020), iar acum se află în stare de alertă pentru (cel puțin) 30 de zile.
„Prin excepție (...), perioada de suspendare a raporturilor de muncă în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), pe perioada stării de urgență și a stării de alertă instituite potrivit legii, se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru indemnizația de șomaj”, scrie în ordonanță.
Asta înseamnă trei luni de vechime luate în calcul la stabilirea șomajului obișnuit, dacă salariaților le încetează contractele de muncă în perioada asta. O asemenea încetare poate veni automat, dacă vorbim de contracte încheiate pe perioadă determinată, sau în urma concedierii.
Perioada de șomaj tehnic este, așadar, o perioadă în care contractul individual de muncă este suspendat, la inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, așa cum prevede Codul muncii la litera c a alineatului 1 al articolului 52.
Pentru a obține șomajul obișnuit, un salariat rămas fără locul de muncă are nevoie de o vechime în muncă de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii de ajutor de șomaj.
Șomajul tehnic este plătit, obligatoriu, de angajator (din banii lui sau ai statului), atunci când acesta suspendă temporar contractele salariaților în perioadele de dificultate. Șomajul obișnuit este plătit, la cerere, de agențiile de muncă ale statului, atunci când salariații rămân fără loc de muncă din diverse motive. Dacă primul nu este condiționat de vechimea în muncă, al doilea este.
Comentarii articol (1)