Interconectarea platformei SPV cu platforma ghișeul.ro este prevăzută în Ordinul MFP nr. 2012/2020 publicat azi în Monitorul Oficial. Desigur, acest ordin este doar primul pas pentru ca interconectarea să fie posibilă.
"Contribuabilii pot efectua plăți în sistem online pentru tipurile de creanţe fiscale stabilite în anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1376/2016 privind tipurile de creanţe fiscale care pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare în sistem online prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plăţi", prevede documentul apărut azi.
Peste 30 de impozite și contribuții vor putea fi achitate astfel din contul de SPV, precum impozitul pe venituri, contribuțiile sociale la pensii și sănătate, accize și penalități.
"În spațiul virtual, la accesarea serviciului «Plata obligațiilor fiscale», se va afișa pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola si OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.
La apăsarea butonului «Afișare obligații restante», se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro, și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.
La apăsarea butonului «Plătește», utilizatorul va fi direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuța «Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare» si butonul «PLATESTE». Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV", detaliau cei de la Finanțe procedura când au pus ordinul în dezbatere.
Prin același ordin, MFP vine și cu o alternativă la deplasarea la ghișeu pentru activarea contului în SPV - activarea prin recunoașterea facială, o procedură ce presupune o programare pentru o întâlnire video cu cineva de la Fisc pentru confirmarea identității solicitantului. În ultima perioadă, activarea contului de SPV a fost aproape imposibilă în contextul limitărilor de deplasare din timpul stării de urgență și programului redus de activitate cu publicul; practic, nicio alternativă nu există acum pentru cei care nu pot sau nu vor să se ducă la un ghișeu să facă activarea contului și care nu mai au vreun document emis de la Fisc pe numele lor (o decizie de impunere recentă, de pildă).
SPV: Ce fel de documente poți să trimiți și să obții de la Fisc fără să te duci la ghișee
Platforma ghiseul.ro este pusă la dispoziție tot de stat - principala sa utilizare este aceea de plată a impozitelor și taxelor locale, precum și a amenzilor rutiere. Așa cum explicam în acest material recent, plăți prin ghiseul.ro se pot face și cu, și fără autentificare, în cele mai multe cazuri.