„Sunt zone unde companiile au început să-și reia activitatea și reangajează (sic!) persoanele care au fost în șomaj tehnic”, a declarat luni Ionel Dancă la Digi24, vorbind despre ajutorul pe care statul îl va da firmelor ce reiau activitatea și cheamă angajații din șomaj tehnic la muncă (practic, pe o perioadă de timp, statul va mai ajuta aceste firme cu sume de bani care să acopere într-un anumit procent salariul, însă detaliile exacte nu le avem la acest moment; e posibil să fie decise chiar săptămâna aceasta de Guvern).
Exprimarea șefului Cancelariei prim-ministrului nu este însă una foarte fericită, iar printre angajați încă mai există nelămuriri cu privire la ce presupune, de fapt, șomajul tehnic - probabil pentru că, în unele cazuri, salariații nu au fost în șomaj tehnic, ci trimiși forțat în concediu fără plată, de exemplu.
Așa-zisul șomaj tehnic (pe care nu îl vom regăsi însă în Codul muncii cu denumirea asta) înseamnă suspendarea contractelor de muncă pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității în cazul salariaților implicați în activitatea redusă sau întreruptă și care nu mai desfășoară activitate.
Revenirea în activitate înseamnă reactivarea acelor contracte suspendate: raportul de muncă va continua exact cum a fost până la suspendare, cu același salariu ș.a.m.d. Dacă angajatorii vor fi nevoiți să facă reduceri salariale, de pildă, ele vor trebui negociate și contractele, modificate.
Așadar, revenirea din șomaj tehnic în activitate nu presupune în niciun caz o reangajare sau un nou contract de muncă.
În fine, în ședința de Guvern de astăzi, premierul a pronunțat intenția Guvernului de a mai suporta ajutorul pentru indemnizațiile de șomaj tehnic și de la 1 iunie, însă măsura ar urma să fie cuprinsă într-o ordonanță ce NU va fi adoptată azi, ci la proxima ședință de Guvern (care va avea loc într-una dintre zilele următoare).