OUG nr. 69/2020 a completat recent Codul fiscal articolul privind contribuabilii/plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate cu o nouă categorie de obligație de plată:
"f1) persoanele juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora și care potrivit legii datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege, pe perioada suspendării din funcție a acestora, în condițiile legii".
Pentru aceste persoane suspendate din funcție, angajatorul o să plătească CASS la nivelul salariului minim, potrivit ordonanței 69. Însă plata acestei contribuții se face, pe perioada respectivă, numai dacă persoana nu a mai obținut câștiguri din salarii/asimilate salariilor.
Prevederea aceasta nou-introdusă în Codul fiscal nu se referă însă la plata CASS-ului pentru contractele de muncă suspendate, ci la suspendarea din funcție a persoanei. O lămurire o găsim și aici: "(...) luând în considerare necesitatea reglementării cu privire la calculul și plata CASS în cazul suspendării judecătorilor și procurorilor în temeiul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor", prevede preambulul OUG nr. 69/2020, de care nu putem face abstracție când ne uităm la prevederile ordonanței.
Așadar, prevederea a fost introdusă pentru cazul suspendării din funcție a acestor angajați ai statului. De altfel, ideea de suspendare din funcție este proprie mai degrabă sectorului bugetar, decât sectorului privat.