Amenzi rutiere
Există două situații principale în care s-ar putea aplica amenzi rutiere pentru nerespectarea regulilor relevante. Prima și cea mai comună situație este încălcarea normelor Codului rutier. De exemplu, depășirea vitezei legale. Într-o astfel de situație, chiar dacă cel care conduce mașina nu este proprietarul, ci o altă persoană căreia i-a fost încredințată mașina, șoferul (adică cel căruia i-a fost încredințată mașina) va fi cel sancționat.
Codul rutier chiar precizează că cel amendat va fi conducătorului mașinii, dacă a depășit viteza legală sau a condus o mașină cu probleme serioase la sistemul de frânare, de exemplu.
Cu rovinieta lucrurile stau diferit, în schimb. Ordonanța nr. 15/2002 prevede că rovinieta trebuie achiziționată și se acordă pe numele persoanei înscrise în certificatul de înmatriculare. Așadar, fapta de a circula fără rovinietă va duce la sancționarea persoanei care deține mașina, fie ca proprietar, fie în baza unui alt drept (această persoană fiind înscrisă în certificatul de înmatriculare), și nu la amendarea persoanei care conduce mașina.
Asigurarea obligatorie (RCA)
Când vorbim de RCA, chiar dacă mașina ar fi condusă de altcineva, proprietarul va suferi din perspectiva factorului bonus/malus (acesta vizează istoricul din trafic al asiguratului și influențează prețul asigurării pe care el trebuie să îl plătească - implicarea în accidente, bineînțeles, afectează negativ acest factor și crește prețul asigurării), dacă șoferul e implicat într-un accident.
Legislația aplicabilă (Legea nr. 132/2017 și Norma Autorității de supraveghere financiară nr. 20/2017) stabilește doar un caz în care asiguratului nu îi va fi aplicat un malus (care va avea loc atunci când mașina este implicată într-un accident și duce la o creștere a primei de asigurare), fiind vorba de situația în care proprietarului îi e furată mașina.
În celelalte situații, adică cele în care mașina este dată de bună-voie, implicarea într-un accident îl va afecta pe proprietarul asigurat. Există, bineînțeles, și contra-argumente pentru o asemenea afirmație, însă concluzia de mai sus pare să fie general acceptată.
Cu alte cuvinte, dacă proprietarul îi împrumută mașina unei alte persoane și aceasta este implicată într-un accident, istoricul din trafic al proprietarului va fi cel afectat negativ.
Răspunderea penală
Răspunderea penală pentru încredințarea mașinii unei alte persoane este posibilă în anumite situații. Mai exact, dacă deținătorul mașinii o încredințează cuiva despre care știe că:
- nu are permis de conducere;
- are un permis de conducere necorespunzător ori acesta a fost retras sau anulat sau dreptul de conducere al persoanei căreia i-a fost încredințată mașina a fost suspendat ori acea persoană nu are dreptul de a conduce autovehicule în România;
- persoana care a primit mașina a consumat alcool și are o îmbibație de alcool în sânge de peste 0,8 g/l de alcool pur în sânge;
- persoana care a primit mașina a consumat substanțe psihoactive.
Pentru o asemenea faptă, deținătorul mașinii riscă pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă penală.
Fapta penală la care am făcut referire mai sus a fost readusă în atenția publică după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat faptul că încredințarea mașinii unei persoane care a consumat alcool este faptă penală doar dacă există îmbibația minimă de alcool la care am făcut referire mai sus.
Comentarii articol (6)