Ordinul comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei și al președintelui Autorității Sanitare Veterinare nr. 966/1.809/105/2020 stabilește regulile ce trebuie respectate în spațiile în care se prepară și se consumă atât produse alimentare, cât și băuturi alcoolice și nealcoolice.
Așadar, persoanele care vor să meargă la terasă trebuie să știe că:
- accesul clienților cu simptome vizibile de infecție respiratorie este interzis;
- ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea pe terasă și să se faciliteze ancheta epidemiologică, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului;
- fiecare terasă va avea un registru de evidență a rezervărilor clienților, care va putea fi folosit pentru o eventuală anchetă epidemiologică;
- la o masă pot sta maximum patru clienți, cu distanță de 1,5 metri între ei; excepție fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu; de asemnenea, distanța între persoanele care stau la mese diferite trebuie să fie de doi metri;
- dacă există circuite cu sens unic acestea trebuie respectate întocmai, astfel încât contactul dintre clienți să fie cât se poate de redus, iar distanța dintre persoanele care se deplasează să fie de doi metri;
- nu se pot cere meniuri, solnițe sau alte obiecte de acest gen de la altă masă;
- clienții nu mai au acces la produsele din vitrine sau bufete, acestea fiind servite numai de angajații terasei;
- se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei;
- dacă este cazul, angajații terasei vor limita timpului de servire a mesei;
- se recomandă plata cu cardul.
Starea de aleră a început la data de 15 mai 2020 și este programată să se încheie pe 16 iunie 2020. Cel puțin până atunci, regulile de mai sus trebuie respectate întocmai de cei care vor să meargă la terase. Rămâne de văzut dacă starea de alertă se va prelungi sau dacă vom avea parte de alte măsuri de relaxare.
Comentarii articol (0)