Concret, consultanții fiscali vor fi obligați să raporteze aranjamentele fiscale transfrontaliere în situația în care clientul le dă un acord scris în acest sens. Așa reiese din Ordonanța Guvernului 5/2020, care transpune la noi o directivă europeană. Asta înseamnă că firmele pot renunța la secretul profesional pe care-l au în relația cu consultanții fiscali.
„În măsura în care își desfășoară activitatea potrivit normelor care reglementează exercitarea profesiei, consultanții fiscali pot invoca în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală obligația de păstrare a secretului profesional și, prin urmare, aplicabilitatea dispozițiilor [privind raportarea aranjamentelor fiscale doar cu acordul scris al clientului]”, scrie în răspunsul dat recent de MFP, prin intermediul directorului general Iulian Ardeleanu, la solicitarea CCF.
În lipsa unui acord scris de la client, consultanții fiscali sunt obligați să anunțe un alt intermediar implicat în punerea la punct a aranjamentelor fiscale despre faptul că trebuie făcută raportarea la ANAF. Cu alte cuvinte, raportarea o va face celălalt intermediar, iar consultantul fiscal va scăpa de obligație.
Dacă un consultant fiscal e singurul intermediar implicat, trebuie să-și informeze clientul despre obligația de raportare la Fisc a aranjamentului fiscal transfrontalier. Apoi, firma se ocupă de raportarea schemei de optimizare fiscală (desigur, asta dacă firma nu renunță la secretul profesional).
„(...) Rezultă în mod evident faptul că toți intermediarii consultanți fiscali au obligația să-și desfășoare activitatea în limitele reglementărilor și legilor naționale relevante care le definesc profesia și le reglementează modul de desfășurare a activității, iar obligația de păstrare a secretului profesional de către consultanții fiscali reprezintă o cerință legală. Prin urmare, considerăm că există temeiul juridic în baza căruia consultanții fiscali să fie exceptați de la obligația raportării conform prevederilor directivei transpuse în România prin intermediul OG 5/2020, întrucât obligația de păstrare a secretului profesional de către consultanții fiscali reprezintă o cerință legală menționată în cadrul legii de organizare și funcționare a profesiei și dezvoltată în actele cu caracter normativ emise în baza și în scopul aplicării legii primare (...)”, a explicat Dan Manolescu, președintele CCF, în adresa transmisă Ministerului Finanțelor.
Mai precis, la alineatul 3 al articolului 21^9 din Ordonanța Guvernului 71/2001 scrie cât se poate de clar că acești profesioniști sunt obligați să respecte secretul profesional.
O situație identică este cea a avocaților, care trebuie, de asemenea, să respecte secretul profesional. Reprezentanții corpului profesional al avocaților deja au anunțat acum câteva luni că au avut discuții cu Ministerul Finanțelor, în urma cărora s-a stabilit că avocații scapă de obligația raportărilor, dacă clienții păstrează secretul profesional.
Astfel, era de așteptat ca poziția MFP să fie identică și în raport cu consultanții fiscali care acționează ca intermediari în pregătirea și implementarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere.
OG 5/2020 prevede că intermediarul este cel care face raportarea unui aranjament fiscal (inclusiv dacă vorbim de proiectarea unui aranjament), în termen de 30 de zile, către Fisc. Deși în vara asta trebuia începută raportarea aranjamentelor fiscale, primele termene au fost amânate pentru începutul anului viitor, în contextul epidemiei de coronavirus.
Intermediarii au fost aleși pentru raportarea schemelor transfrontaliere pentru că acești specialiști sunt cei mai în măsură să înțeleagă aranjamentele fiscale și avantajele ce vin de pe urma lor.
Comentarii articol (0)