Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Modificările de apartament pot presupune atât zugrăveli, schimbarea tâmplăriei, înlocuirea unor sisteme, cât și dărâmarea unor pereți. Pentru unele dintre aceste lucrări e nevoie de autorizație de construire. Dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției, atunci ea nu se poate face decât cu toate documentele necesare: proiect, certificat de urbanism, autorizație de construcție ș.a.m.d. La finele anului trecut, Legea autorizațiilor de construire s-a modificat pentru a permite o serie de astfel de lucrări să poată fi aprobate cu mai puține documente decât trebuiau aduse înainte - de pildă, pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor/logiilor.
- Din perspectiva Legii asociațiilor de proprietari - este nevoie de aprobare sau nu?: Acest act normativ nu condiționează modificările de aprobarea asociației de proprietari, dar există o obligație de înștiințare cu privire la acestea în situațiile în care e necesară, pentru acele modificări, o autorizație de construire. Legea mai prevede o obligație expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei. La capitolul amenzi, Legea asociațiilor de proprietari prevede mai multe sancțiuni care pot fi incidente pentru fapte ce au legătură cu modificările de apartament.
- Transformi un apartament în magazin sau sediu de firmă, dar doar cu acordul vecinilor: din perspectiva legii asociațiilor de proprietari, noua lege, cea care e în vigoare de câțiva ani doar, a adus ceva cerințe în plus. Esențial este că e nevoie de un acord scris al vecinilor, pentru lipsa căruia se pot aplica amenzi și de 10.000 de lei.
- Costul obținerii autorizației nu este unul foarte mare. Pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau pentru o clădire-anexă, taxa este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a construcției. Autorizațiile de construire se emit de către autoritățile administrației publice județene sau locale (primării sau consilii județene, după caz).
- Dacă primăria întârzie emiterea autorizației de construire, poți face reclamație și poți cere despăgubiri. Potrivit unui avocat, se poate face o petiție la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a reclama întârzierile nejustificate ale autorităților, iar asta nu costă absolut nimic. Odată sesizat, Inspectoratul este obligat să cerceteze problema.
- Respectarea orelor de liniște și nu numai: modificările din apartament presupun întotdeauna gălăgie, oricât de minimale ar fi. Respectarea orelor de liniște rămâne însă obligatorie și în aceste situații. După cum stabilește Legea nr. 61/1991, perioadele de liniște sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Astfel, dacă tulbură liniștea vecinilor în aceste intervale, cei vinovați pot fi sancționați de polițiști cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei, iar repetarea faptei poate atrage amenzi și mai mari.
Discuții relevante din forum:
- Modificare apartament în bloc nefinalizat: Vreau să măresc suprafața utilă, dezvoltatorul a spus că se poate, dar am îndoieli. Pot face modificarea acum sau doar după ce semnez contractul?
- Vreau să îmi modernizez apartamentul, dar nu găsesc înțelegere la conducerea asociației. Se poate rezolva această problemă?
- Modalitatea de acces în locuința unui proprietar de apartament din condominiu: ce putem face dacă refuză accesul pentru reparații?
- Este legal programul de liniște stabilit de asociația de proprietari?
- Acordul asociației de proprietari pentru sediu firmă: președinta a trecut cu pixul pe formular ca își dă acordul doar pentru sediul social, fără activitate economică. Poate să facă acest lucru din moment ce am acordul vecinilor?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (0)