Legea 208/2020 a apărut aseară în Monitorul Oficial și se va aplica începând cu data de 26 septembrie 2020. În esență, documentul acordă posibilitatea expresă ca avocatul să facă anumite formalități, în relația cu statul, în numele clienților săi.
În primul rând, cererea de înmatriculare la Registrul Comerțului a unui comerciant persoană fizică sau a unei asociații familiale se va putea depune prin avocat, în baza împuternicirii avocațiale ce conține semnătura clientului. Practic, împuternicirea va înlocui semnătura comerciantului persoană fizică sau a reprezentantului asociației familiale.
„În absența comerciantului persoană fizică, respectiv a reprezentantului asociației familiale, semnătura acestuia poate fi înlocuită prin prezentarea la registrul comerțului, de către avocat, a împuternicirii avocațiale care conține semnătura clientului, respectiv a comerciantului persoană fizică sau a reprezentantului asociației familiale. Semnătura persoanei fizice trebuie dată personal în fața avocatului și va fi folosită în întreaga activitate a comerciantului persoană fizică, respectiv a reprezentantului asociației familiale”, scrie în noua lege.
În al doilea rând, în cazul cererilor de înmatriculare la Registrul Comerțului a societăților, dovedirea specimenului de semnătură al administratorului sau al reprezentantului firmei se va face inclusiv prin prezentarea împuternicirii avocațiale cu semnătura clientului.
În al treilea rând, firmele obligate să depună declarația privind beneficiarii reali (la înmatriculare sau ulterior, când apar modificări privind beneficiarii reali) vor putea depune declarația cu dată certă atestată de avocat.
Problema, aici, este că legislația deja permitea avocaților să certifice declarația privind beneficiarii reali. De fapt, modificarea introdusă de parlamentari face mai mult rău decât bine, pentru că va elimina unele noi posibilități de depunere a declarației privind beneficiarii reali - în format electronic, semnată cu semnătură electronică, sau în format tipărit, ca înscris sub semnătură privată, prin poștă sau curier. Astfel, de sâmbătă, declarația se va putea depune numai în persoană sau prin reprezentant, în format tipărit.
În al patrulea rând, se va introduce solicitarea, de către avocat, în baza împuternicirii avocațiale, pentru persoanele fizice, a certificatului de cazier judiciar și a certificatelor de stare civilă.