Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată aseară în Monitorul Oficial și se va aplica de joi. Aceasta va obliga firmele și alți operatori economici să elaboreze planuri de gestionare a disconfortului olfactiv, printre altele (un model oficial va fi adoptat curând de Guvern). Mai exact, este vorba de cei care pot genera disconfort olfactiv.
Firmele vor trebui să respecte acest plan, nu doar să dețină unul, iar obligațiile vor reveni atât pentru activitățile noi, cât și pentru cele în derulare. Ce este acest plan, potrivit actului normativ: "plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/ activitati noi sau a instalaţiilor/ activitatilor existente, cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/ activitatilor existente".
Notă: Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.
Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice. O amendă este prevăzută și pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv: între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Practic, autorizația de mediu va fi legată și de deținerea acestui plan. Autoritățile de protecția mediului vor trebui să țină cont, în actele emise, de condițiile de funcționare pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale.
Util: Mai nou, anumite firme sunt verificate anual sau la doi ani de către autoritățile de mediu.
Desigur, autoritatea de mediu va putea dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților care generează disconfort olfactiv, precum și pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.
De asemenea, o altă obligație impusă firmelor și altor operatori economici va fi deținerea unui sistem propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv. Lipsa acestor sisteme va putea fi sancționată cu amenzi între 25.000 și 50.000 de lei în cazul firmelor.
Cu amenzi între 7.500 și 15.000 de lei (persoane fizice) și cu amenzi între 50.000 și 100.000 de lei (persoane juridice) vor putea fi amendați cei care nu respectă obligația de a diminua, modifica sau înceta activitățile generatoare de poluare și/sau disconfort olfactiv la cererea motivată a autorității de mediu.
În fine, noua lege le va da posibilitatea expresă autorităților locale inclusiv să interzică temporar sau definitiv activitățile care generează disconfort olfactiv în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement, precum și în zonele cu construcții de sănătate și școli.
Util: Vizarea autorizațiilor de mediu - există o procedură nouă, ce implică vizarea anuală.
Notă: Multe dintre noutățile legii vor fi aplicate efectiv numai dacă autoritățile centrale se vor mișca rapid cu adoptarea unor modele de documente și metodologii necesare - există o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a le adopta, însă experiența ne arată că ministerele și alte autorități nu se încadrează întotdeauna în aceste termene și uneori le depășesc cu mult.
"Legea acoperă un vid legislativ din Legea Calității Aerului, fiind menită să rezolve situații în care, deși mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele legale.
Legea Mirosurilor este un instrument mult așteptat de către cetățenii din toată țara, oameni ajunși în situația în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieși în parcuri, nu pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în proximitatea zonelor rezidențiale.
De exemplu, locuitorii din nord-vestului Bucureștiului sunt grav afectați de poluarea cu hidrogen sulfurat de la groapa de gunoi din zonă. Cetățenii au depus mii de sesizări, statul i-a ignorat sau le-a răspuns laconic, fără să ia însă nicio măsură. Zeci de mii de cetățeni ajung să se confrunte zilnic cu mirosuri insuportabile, acestea devenind sursa unor grave probleme de sănătate.
Poluarea olfactivă este asociată cu afecțiuni neurodegenerative ca Alzheimer și cu afectarea bulbului olfactiv la copii, așa cum arată studiile medicale mai noi", au explicat inițiatorii legii.
Atenție! Deși legea se aplică de joi, este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru a stabili conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia de stabilire a nivelului de disconfort olfactiv. În lipsa hotărârii, cadrul legal este incomplet și NU poate fi pus în aplicare.
Comentarii articol (5)