Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
Dacă ești cumpărător, evită problemele înainte de achiziție
- Cum verifici online situația unei mașini, ca să vezi dacă e înmatriculată legal și are ITP valabil. Cei interesați să afle care-i situația înmatriculării unei mașini, precum și motivele eventualei suspendări a înmatriculării și (in)existența ITP-ului la vehicul, pot face acest lucru din fața calculatorului sau telefonului, cu ajutorul unei noi aplicații online. Pentru face verificarea înainte de a achiziționa o mașină la mâna a doua, este nevoie de numărul de înmatriculare și de seria de șasiu.
- Cum verifici online istoricul unei mașini la RAR - kilometrajul la ITP-uri. O altă unealtă utilă este de la RAR, care permite celor ce vor să cumpere mașini la mâna a doua să afle dacă acestora li s-a dat kilometrajul înapoi. Pentru a afla informațiile, este nevoie să știi numărul de identificare al mașinii.
- Sfaturile autorităților: ce ar trebui să verifici, înainte de achiziție, la mașinile străine la mâna a doua. În esență, ar trebui să ceri toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului, să verifici dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru al UE de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător, să te asiguri că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României.
Dacă ești vânzător, evită problemele cu asigurarea RCA
- De ce e important să îți anunți asigurătorul RCA când vinzi mașina. Deținătorii mașinilor pe numele cărora este încheiat un contract de asigurare RCA sunt obligați, prin lege, să își anunțe asigurătorul dacă vând mașinile. Chiar și așa, oricum e recomandată anunțarea, pentru că pot apărea tot felul de probleme create de noul proprietar, care să-l afecteze pe vechiul proprietar.
Riscuri după achiziție
- Cumpărătorii mașinilor la mâna a doua riscă amendarea dacă nu anunță tranzacțiile. În cazurile în care se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier stabilește o perioadă anume în care noul proprietar este obligat să notifice autorităților tranzacția. În caz contrar, înmatricularea automobilului este suspendată automat, iar cel care circulă cu acesta riscă o amendă consistentă.
- Noul proprietar al mașinii trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, nu vechiul proprietar. În cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul, noul deținător este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător. Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o decizie foarte importantă, subliniindu-se că vechiul proprietar trebuie să dovedească faptul că a vândut mașina.
Discuții relevante din forum:
- Programarea la înmatriculare e la 31 de zile după data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Poate primi amendă noul proprietar din acest motiv sau ce probleme pot apărea?
- Probleme după înstrăinarea autoturismului: deși am făcut totul legal, am primit o amendă pentru lipsa rovinietei emisă la două luni după aceea. Unde să mă adresez ca să se rezolve problema?
- Am cumpărat o mașină de 24h și nu mai pornește. Vreau să dau în judecată vânzătorul pentru vicii ascunse, am șanse de câștig?
- Vânzătorul m-a mințit că n-a avut accidente și, în plus, mașina are și vicii ascunse. Aș vrea să îl chem în judecată, pot invoca dolul și reducerea corespunzătoare a prețului, plus daune-interese?
- În ce bază legală pot fi pedepsiți cei care măsluiesc kilometrajul mașinilor second hand?
- Mașină vândută acum mai mult de șase luni circulă în continuare cu RCA-ul pe numele meu. Ce se poate face ca actualul proprietar să nu mai poată încheia astfel încă o asigurare?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)