Virgil Popescu, ministrul Economiei, a spus marți seară la Digi24 că la finalul acestei săptămâni se va lua decizia redeschiderii restaurantelor, însă acest lucru nu va fi posibil „dacă se mențin lucrurile astea”, făcând referire la numărul de cazuri noi de coronavirus. „Trebuie și românii să înțeleagă că trebuie să respecte regulile”, a precizat el.
„1 iulie este o dată la care ne uităm, dar este o dată la care n-am ajuns încă acolo și trebuie să treacă și de această evaluare din această săptămână. Nu este îmbucurător ce s-a întâmplat săptămâna trecută, cazurile s-au înmulțit, au trecut de 300. Astăzi a fost o primă zi în care au scăzut, sunt sub 300. Așteptăm evaluarea de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la Ministerul Sănătății și vom lua o decizie în funcție de evaluare”, a spus Virgil Popescu, marți seară, la Digi24.
„Nu pot să promit absolut nimic. Trebuie și românii să înțeleagă că trebuie să respecte regulile ca să putem să ne menținem într-un ritm de relaxare al măsurilor”, a completat ministrul Economiei.
Peste 1,3 milioane de români au primit patru miliarde de lei pentru plata șomajului tehnic
Pentru că mulţi antreprenori nu ar fi avut posibilitatea să susţină financiar angajații din cauza efectelor economice negative generate de noul coronavirus, guvernul a venit în sprijinul mediului de afaceri cu măsuri menite să protejeze locurile de muncă, prin susținerea financiară a măsurii șomajului tehnic. Astfel, guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contractele de muncă suspendate temporar.
Prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost făcute plăţi de miliarde de lei de care au beneficiat angajați și angajatori. Datele arată că în cursul lunii aprilie de această măsură au beneficiat 490.017 salariați pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii martie 2020. De asemenea, în luna mai au beneficiat 128.880 angajatori și 1.175.462 salariați pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii aprilie 2020. Totodată, în luna iunie 2020, până în data de 09 iunie, de acest sprijin au beneficiat 17.573 angajatori și 140.787 salariați, pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii mai 2020.
Băncile prefigurează înăsprirea condițiilor de acordare a creditelor
Primele zece bănci ca număr de credite acordate în România estimează că toate tipurile de credite ar putea avea condiții mai aspre de acordare. Cele mai afectate sunt creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR), citat de Agerpres.
"În contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditului a înregistrat modificări importante în T1 (trimestrul 1 - n.red.) 2020. Aşteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinţe, dar într-o manieră mult mai pronunţată. În T1 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus. Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM. Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung", arată raportul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.
Comentarii articol (1)