Trei sferturi dintre angajaţii români nu şi-au luat concediu de odihnă anul acesta, însă doar 42% dintre ei vor să o facă în curând, potrivit unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, transmite Agerpres.
"Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%)", sunt concluziile sondajului BestJobs, publicat luni.
Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască un buget similar celui planificat înainte de izbucnirea pandemiei, iar puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut, având în vedere incertitudinile actuale.
În ceea ce privește cazarea, 50% dintre respondenţi preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc în ceea ce priveşte distanţarea fizică.
Cât ne-a costat până acum criza de coronavirus? Explicațiile ministrului Cîțu
"Criza COVID ne-a costat 3,1 miliarde de lei", a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Digi24. Acesta a mai adăugat că "așa cum arată astăzi încasările s-ar putea să fie mai bune decât anul trecut în luna iunie, când era un an de creștere economică".
"3,1 miliarde lei sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus. Am cumpărat echipamente, am plătit șomajul tehnic, sunt mai multe. Suplimentul pentru medici nu a fost plătit încă. Vor mai fi cheltuieli legate de COVID în perioada următoare.
Când am făcut rectificarea bugetară am dublat deficitul bugetar. Și atunci am adăugat 3 puncte procentuale. Aceste puncte procentuale veneau din 10 miliarde cheltuieli în plus, legate în special de COVID, și 20 de miliarde de lei venituri mai mici la buget. Nu putem să eliminăm total efectul crizei. Putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei.
Luna iunie este o surpriză plăcută. Sunt companii în România care plătesc la timp. Așa cum arată astăzi încasările s-ar putea să fie mai bune decât anul trecut în luna iunie, când era un an de creștere economică, așa arată indicațiile".
O parte substanţială din viitorul pachet al UE pentru relansarea economică după pandemia de coronavirus trebuie să fie sub formă de subvenții, mai degrabă decât împrumuturi, a declarat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, citată de Reuters.
"Altfel nu va promova revenirea economiei", a adăugat Gita Gopinath pentru revista germană Der Spiegel.
Liderii UE au convenit în aprilie să pună la punct un fond de urgenţă în ideea de a ajuta blocul comunitar să îşi revină din pandemia de coronavirus, însă detaliile finale nu au fost stabilite încă, potrivit Agerpres.
România se situează printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate. Fondul prezentat de Comisia Europeană este în valoare de până la 750 de miliarde de euro.
Executivul european a alocat pentru România suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentând granturi. Pe lângă granturi, statele membre UE vor beneficia şi de împrumuturi. În cazul României, planul Comisiei prevede împrumuturi în valoare de 11,580 miliarde de euro, astfel că suma totală alocată ţării este de 31,206 miliarde de euro.
Comentarii articol (0)