Legea nr. 149/2020, ale cărei prevederi se aplică de astăzi, stabilește că cei ce vor să-și închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca până acum, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.
Totuși, pentru a beneficia de noua prevedere, cei interesați să-și închidă balcoanele trebuie să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora.
“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, scrie în Legea nr. 149/2020.
După cum stabilește Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente se emite o autorizație de construire în baza unei documentații de autorizare cu conținut simplificat. Adică, pentru a obține o autorizație de construire pentru închiderea unui balcon, e nevoie de mai puține acte decât în cazul unor lucrări mai complexe.
Printre documentele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire pentru închiderea unui balcon se numără și un memoriu de arhitectură, pentru care se cerea și acordul vecinilor.
Prin urmare, de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 50/1991, obținerea documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor de la parter ar trebui, cel puțin teoretic și în funcție de fiecare situație în parte, să dureze mai puțin decât în prezent.
Comentarii articol (5)