În esență, în anul încheiat recent, Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost modificată, printre altele, în sensul prevederii exprese a unei posibilități suplimentare în care cei care au construit fără autorizare de construire să poată intra în legalitate.
Concret, cei care au construit fără autorizație de construire pot obține un certificat de atestare/ adeverință privind edificarea unei construcții (care le-ar permite și înscrierea în Cartea Funciară a imobilului).
Pentru a putea obține un astfel de certificat/ adeverință, este necesară îndeplinirea unei serii de condiții, printre care și imposibilitatea de a mai primi sancțiuni, deoarece s-a împlinit termenul de prescripție, dar și efectuarea unei expertize tehnice, prin care se constată că au fost respectate cerințele fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții.
Amenda pentru lipsa autorizației de construire se poate da în trei ani de la finalizarea construcției
După cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție în 2020, termenul de trei ani pentru a amenda o persoană care n-are autorizație de construire curge de la momentul terminării efective a construcției.
Termenul de trei ani pentru aplicarea amenzilor cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei este stabilit de Legea autorizațiilor de construire, nu de Ordonanța 2/2001 a contravențiilor, care stabilește un termen general de doar șase luni.
Cei ce dau anunțuri de vânzare sau închiriere fără să amintească și de performanța energetică pot fi amendați
Legea privind performanța energetică a clădirilor prevede că, atunci când dau anunț de vânzare ori de închiriere a unor apartamente sau spații de birouri, investitorii, proprietarii sau administratorii acestora sunt obligați să includă în anunț și informații cu privire la indicatorii de performanță ai clădirii.
Însă, din vara lui 2020, au apărut și sancțiunile pentru cei ce nu respectă această regulă, mai exact, amenzi ce pot ajunge până la 2.500 de lei. Indicatorii de performanță energetică vizați de această obligație sunt clasa energetică, consumul total specific de energie primară, indicele de emisii echivalent CO2 și consumul total specific de energie din surse regenerabile.
Închiderea balcoanelor de la parter se face după reguli noi
Mai exact, cei ce vor să-și închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca înainte, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.
Totuși, pentru a beneficia de noua prevedere, cei interesați să-și închidă balcoanele trebuie să aibă motive bine întemeiate, care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora.
Nu mai e nevoie de acordul vecinilor la schimbarea destinației imobilului
Această regulă se aplică acum doar dacă la sediul social nu se desfășoară activitate. De fapt, acum, Legii societăţilor nr. 31/1990 stabilește că la registrul comerțului nu mai trebuie duse, la înființarea societății și la schimbarea sediului social, avizul de la vecini privind schimbarea destinației de locuință a imobilelor, atunci când se declară că sediul social respectiv nu va servi ca loc de desfășurare concretă a unei activități.
Practic, această regulă se aplică dacă sediul se va folosi ca simplă adresă de corespondență, stabilirea unui sediu social fiind obligatoriu pentru toate firmele care vor să activeze în România.
Înscrierea la cartea funciară a fost simplificată
De fapt, acum se cer mai puține documente pentru înscrierea la cartea funciară. Concret, s-a renunțat la două documente importante ce erau prezente înainte în documentația cadastrală. În primul rând, este vorba despre eliminarea obligației de a depune la documentația cadastrală extrasul de carte funciară.
Apoi, nu mai e obligatoriu întotdeauna și procesul-verbal de vecinătate. Mai exact, dacă suprafața măsurată e mai mare cu până la 2% față de suprafața din acte sau cea înscrisă în cartea funciară, procesul-verbal de vecinătate poate lipsi din documentația cadastrală.
Noi obligații în zona branșamentelor la utilități
Legislația construcțiilor s-a modificat în 2020, astfel că acum sunt noi obligații în zona branșamentelor la utilități, pe care investitorii și proprietarii construcțiilor trebuie să le respecte astfel încât să predea beneficiarilor și cumpărătorilor construcții cu branșamentele făcute conform legii și să suporte costurile aferente.
Obligațiile noi pentru investitorii persoane fizice sau juridice sunt:
- obținerea acordului/autorizației administratorului drumului pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branșamentelor;
- recepția la terminarea lucrărilor trebuie să se facă obligatoriu împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico - edilitară aferente;
- predarea către proprietar a construcției numai după ce s-au pus în funcțiune și branșamentele autorizate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare;
- efectuarea recepției finale la expirarea perioadei de garanție.
Una dintre noile obligații apărute pentru cei ce construiesc clădiri vizează dotarea acestora cu sisteme de climatizare (încălzire/răcire) cu autoreglarea temperaturii.
Echiparea clădirilor noi cu astfel de sisteme e o obligație ce vizează investitorii, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice. Potrivit legislației, sistemul trebuie să permită “reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, în fiecare încăpere încălzită/răcită direct sau într-o zonă încălzită/răcită din clădire și/sau unitatea de clădire”.
De asemenea, clădirile noi și cele deja existente trebuie dotate cu prize pentru mașini electrice. Mai exact, investitorii, proprietarii și administratorii clădirilor rezidențiale și nerezidențiale sunt obligați să le doteze cu sisteme destinate reîncărcării vehiculelor electrice. Măsura vizează atât clădirile noi, cât și clădirile existente care sunt supuse unor renovări majore.
Obligația de a instala puncte de reîncărcare a mașinilor electrice este valabilă atât pentru parcările interioare imobilelor, cât și pentru cele ce le aparțin și sunt situate în apropierea acestora.
Firmele de consultanță în construcții, responsabile legal de calitatea lucrărilor
Acum, firmele de consultanță în construcții figurează și ele în rândul factorilor responsabili pentru respectarea cerințelor fundamentale pentru calitatea în construcții. Astfel, acum, asemenea firme pot fi și ele amendate de inspectorii de stat în construcții cu zeci de mii de lei.
Apoi, au fost incluși consultanții și supervizorii în categoria celor responsabili pentru calitatea în construcții, alături de investitori, proprietari, executanți, proiectanți, experți, fabricanți de produse ș.a.m.d.
Comentarii articol (4)