Reglementarea acestei noi amnistii fiscale (spunem că e nouă deoarece cea mai recentă amnistie fusese dată în 2019) este în OUG 69/2020. Procedura sa de aplicare este conținută de Ordinul Ministerului Finanțelor 2.100/2020. Esența acestei amnistii e că se plătește obligația principală și se scapă astfel de accesoriile care s-au acumulat între timp.
Așadar, conform mecanismului actualizat cel mai recent prin OUG 130/2021, termenul pentru amnistie e 30 iunie 2022. Până atunci trebuie plătite obligațiile principale pentru ale căror accesorii (dobânzi, penalități) se cere anularea și tot până atunci trebuie făcute cererile de anulare.
Atât persoanele fizice, cât și firmele sau alte persoane juridice sunt vizate de amnistie, inclusiv instituțiile publice, profesiile liberale, precum și ONG-urile. Practic, toate categoriile de debitori. Sunt avute în vedere acesoriile pentru obligațiile bugetare principale (nu doar fiscale, așadar) restante la 31 martie 2020 - cine sunt beneficiarii, ce obligații fiscale trebuie achitate.
Mecanismul însă este foarte similar celui din 2019. Procedura din Ordinul 2.100/2020 presupune ca datornicii să își exprime intenția de a beneficia de OUG 69/2020 (deci, amnistia nu se aplică automat), începând printr-o notificare făcută prin Spațiul Privat Virtual.
Fiscul emite apoi decizia privind obligațiile de plată accesorii și certificatul de atestare fiscală. Dacă contribuabilului i se pare că există neconcordanțe între situația reală și ce scrie în acele documente, poate solicita punerea în acord.
Dacă nu există chestiuni de lămurit sau, dacă există, după ce au fost lămurite, Fiscul emite decizia de amânare la plată a obligațiilor accesorii respective, de la acel moment nemaiputându-se efectua executări pentru respectivele creanțe. Acesta este unul dintre avantajele acestei proceduri, de fapt - odată anunțată intenția de a beneficia de amnistie și odată emis certificatul fiscal, nu se mai pot derula executări.
Termenul-limită în procedură fusese, succesiv, 15 decembrie 2020, 31 martie 2021 și apoi 31 ianuarie 2022, iar mai nou este 30 iunie 2022. Până atunci, cei care vor să scape de accesoriile datoriilor bugetare restante la 31 martie 2020 trebuie să solicite anularea acestora printr-o cerere de anulare, parte și ea din procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii, dar și să facă plata obligațiilor principale respective.