Locuinţele nou construite s-au scumpit în majoritatea statelor europene în ultimii ani, inclusiv în 2019. Potrivit studiului Deloitte Property Index, din 23 de ţări analizate 20 au consemnat creşteri de preţuri pe piaţa rezidenţială şi doar în trei înregistrându-se ieftiniri.
Studiul semnalează că reprezentanţii pieţei imobiliare se aşteptau ca trendul de creştere să continue şi în 2020 însă, din cauza pandemiei de COVID-19, optimismul s-a temperat semnificativ. Astfel, în aproape jumătate din ţările analizate, se estimează o stagnare a preţurilor şi doar în şase ţări este prognozată o creştere a acestora.
În contextul pandemiei, cu sute de mii de români întorși în țară, forța de muncă asiatică este în continuare la mare căutare în România. În această perioadă, a crescut cererea pentru șoferi, grădinari, bone, dar și muncitori necalificați pe șantiere sau la restaurantele care au și terase. Seriozitatea și stabilitatea pe care le-o oferă angajatorilor sunt principalele atuuri pentru care numărul asiaticilor pe piața muncii de la noi din țară este în creștere.
Mateo este din Filipine și a venit în România în februarie anul trecut. Nu ca turist, ci ca să muncească. Lucrează la o familie dintr-o surburbie a Capitalei. Mai exact, este șofer, grădinar, ba chiar se pricepe și un pic la electricitate. Este omul bun la toate. Nevoia l-a învățat asta. Spune că sunt lucruri pe care nu știe să le facă, iar pentru asta are o filozofie: „Te rog, învață-mă și o voi face!”.
România a înregistrat al doilea cel mai mare deficit guvernamental din UE în prima parte a anului
Deficitul guvernamental al României în primul trimestru din 2020, conform datelor ajustate sezonier, a fost al doilea cel mai mare din UE (7,2% din PIB), după Malta (8,5%). Deficitul a crescut atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, comparativ cu precedentele trei luni, pe fondul introducerii măsurilor de izolare de către statele membre. A treia cea mai mare creştere a deficitului a fost înregistrată în Belgia, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În Zona Euro, deficitul guvernamental a crescut de la 0,7% din PIB în trimestrul patru din 2019 până la 2,2% din PIB în primul trimestru din acest an, în timp ce în UE a urcat de la 0,7% din PIB la 2,3% din PIB. Este cel mai ridicat nivel al deficitului înregistrat în Zona Euro din trimestrul doi din 2015, transmite Agerpres.
Comentarii articol (0)