Guvernul a adoptat acum puțină vreme un ajutor financiar pentru IMM-urile care au trecut salariații în regim de telemuncă: pe scurt, e vorba de câte 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat (acordați o singură dată), dacă acesta este regăsit în sistem ca telesalariat măcar 15 zile lucrătoare pe perioada stării de urgență (16 martie - 14 mai 2020) și dacă încă lucrează în regim de telemuncă. Mai multe detalii despre măsura din OUG, în acest articol.
Condiția din OUG este cât se poate de clară - 15 zile lucrătoare în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență. Așadar, nu vor fi eligibili pentru acești bani angajatorii care nu au făcut documentele pentru trecerea la telemuncă (reamintim că aceasta are un regim special, în Legea nr. 81/2018 și nu e același lucru cu munca la domiciliu, tratată în Codul muncii - despre diferențele dintre cele două găsiți mai multe aici) și care nu au raportat în Revisal telemunca în acea perioadă.
Notă: Esențialmente, telemunca implică faptul că salariatul își îndeplinește, în mod regulat, cel puțin o zi pe lună, atribuțiile postului în alt loc decât sediul angajatorului, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. În cazul muncii la domiciliu, este vorba, pur și simplu, de îndeplinirea atribuțiilor postului direct de acasă, fără să fie implicată neapărat tehnologia informației și comunicațiilor. Activitatea este posibilă numai acasă (la domiciliu sau la reședință).
Chestiunea e subliniată în normele de aplicare ale acestei măsuri, puse de curând în dezbatere la Ministerul Muncii, unde vedem în tabelul pe care solicitanții îl vor completa la solicitarea banilor că trebuie menționat "[n]umărul și data contractului individualde muncă/actului aditional la contractul individual de muncă, după caz, prin care s-a stabilit desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă", conform înregistrării din Revisal.
Într-un comentariu relativ recent pe marginea acestei noi măsuri a Guvernului (la vremea comentariului, măsura nu era adoptată), președintele Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii (UNELM) critica sfătuirea angajatorilor de către unii specialiști să nu opereze aceste modificări în Revisal - pentru că tot firmele au de pierdut.
"În starea de urgență am recomandat tuturor să declare în Revisal contractul de telemuncă, drept contract de tip special (...) Sunt o serie de angajatori care nu au transmis în Revisal, considerând că e doar o modificare a locului muncii, nu o modificare a tipului de contract. Și, îmbrățișând această opinie, vor avea o problemă acum. Vor primi banii dacă și numai dacă vor fi regăsiți în REVISAL cu o raportare în perioada stării de urgență că au utilizat telemunca (...)
Am întâlnit foarte mulți angajatori care nu au declarat - pentru că au zis că a fost o situație de urgență, au făcut un act unilteral [...]", punctează Corneliu Bențe, președintele UNELM.
Cine e însă de vină pentru neraportare și, până la urmă, pentru neoficializarea pe hârtie a trecerii la telemuncă? Dacă ne uităm în urmă, au fost specialiști care au recomandat firmelor să modifice unilateral locul muncii, ca măsură de "avarie", încă dinainte de intrarea efectivă în starea de urgență, dar când deja se prefigura că se va instala și la noi acest regim. Problema e că și la nivel oficial s-a încurajat acest lucru.
Așa cum spunea și președintele UNELM, unii angajatori spun acum că au făcut doar modificări la nivel unilateral, fără să transmită nimic în Revisal. În decretul privind starea de urgență exista un îndemn, pe care mulți l-au îmbrățișat, de a trece la munca de domiciliu sau telemuncă (sunt expres menționate amândouă) prin act unilateral (potrivit Decretului nr. 195/2020, "acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului"). Acest îndemn a existat pe toată perioada stării de urgență. Tot înainte de decret, pe 10 martie, chiar Ministerul Muncii făcea recomandarea de a trece la telemuncă, prin act adițional, dar respectând Legea 81.
Trecerea la telemuncă nu se poate rezuma însă la o simplă hârtie, pentru că condițiile impuse de Legea 81 sunt multiple și, așa cum subliniază și președintele UNELM, e vorba nu doar de a munci din alt loc, ci despre o modificare a tipului de contract. Contractul de telemuncă trebuie să conțină clauze speciale, pentru început. Este clar că trecerea de la munca normală la telemuncă trebuie să se reflecte și în Revisal. Unii angajatori însă au făcut și confuzii între telemuncă și munca la domiciliu.
Cei care nu pot dovedi, cu datele din Revisal, că au trecut angajații la acest regim de muncă, nu vor primi ajutorul de câte 2.500 de lei per telesalariat de la stat - bani care, oricum, se vor acorda pe principiul primul venit, primul servit.
Comentarii articol (5)