În OUG 130/2020 (cu fonduri nerambursabile de un miliard de euro pentru IMM-uri, PFA-uri, ONG-uri și cabinete medicale) regăsim ca cerință pentru granturile pentru capitalul de lucru obținerea certificatului de situații de urgență în condițiile OUG nr. 29/2020.
Așadar, Guvernul nu a îngropat acest instrument deocamdată, așa cum s-au grăbit mulți să spună cu privire la utilitatea certificatului. Cei care nu le-au cerut, mai exact, cei care au avut activitatea afectată pe perioada stării de urgență, o mai pot face doar până la finalul acestei zile, aflăm din ordonanța adoptată la sfârșitul lui iulie de Guvern.
"(2) În perioada 1 august-15 septembrie 2020, MEEMA eliberează certificate de situații de urgență, la cerere, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 în perioada stării de urgență.
(3) Certificatul pentru situații de urgență emis de către MEEMA constată în baza declarației pe propria răspundere că operatorul economic a înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretate", scrie, mai exact, la articolul 13 din ordonanța 130/2020.
Nu este exclus ca Guvernul să se mai lege de aceste certificate și în alte scheme și programe adoptate de acum încolo, prin urmare, este indicat ca firmele care s-au aflat în situațiile subliniate să ceară aceste certificate de la Ministerul Economiei dacă nu au făcut-o lunile trecute.
Obținerea certificatelor se face din această pagină și necesită înregistrarea. Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:
- TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate
- TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau a veniturilor în luna martie, sau aprilie, sau mai, 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor sau a veniturilor din perioada ianuarie - februarie 2020.