În ceea ce îi privește pe angajații DSP-urilor, aceștia vor beneficia de sporul precizat mai sus pe perioada stării de alertă, dar doar începând cu data de 10 august. Un angajat al unei DSP beneficiază de spor dacă „execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19”.
Notă: Inițial, era folosită sintagma „condiții epidemiologice deosebite”, în loc de „sarcini de serviciu pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19”, ceea ce făcea ușor incertă aplicarea prevederii.
În concret, sporul adăugat la salariul de bază va fi de:
- 40%, pentru directorul executiv și pentru directorii executivi adjuncți;
- 30%, pentru funcționarii publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică.
O altă categorie de bugetari ce va beneficia de un spor la salariul de bază este cea a personalului instituțiilor prefectului, care este implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei. Sporul va fi de 30% din salariul de bază, iar celelalte condiții se aplică la fel ca în cazul de mai sus.
În ceea ce îi privește pe acești bugetari, concretizarea acordării sporului se va face prin ordin al prefectului, acolo fiind arătați și cei care vor beneficia de spor. Ordinul respectiv trebuie să reflecte:
- activitatea și modul de implicare ale angajaților prefecturilor în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei;
- existența unui risc suplimentar suportat de acești angajați, în acest context și/sau
- prestarea unui volum mai mare de muncă, de către angajați, în cadrul precizat mai sus.
Atât angajații DSP, cât și personalul instituțiilor prefectului, vor beneficia de spor fără ca acesta să fie luat în considerare la limita stabilită de Legea nr. 153/2017, care le interzice instituțiilor publice să acorde sporuri ce ar depăși 30% din suma salariilor de bază.
Comentarii articol (6)