Legea nr. 162/2020, oficializată marți și care intră în vigoare vineri, stabilește, printre altele, că, de la intrarea ei în vigoare, “prevederile din cuprinsul actelor normative referitoare la cartea de alegător se abrogă”. Totodată, în același moment, se abrogă și HG 697/2000, care stabilește cadrul legal al carții de alegător. Asta înseamnă că, începând de vineri, cartea de alegător dispare complet din legislația României.
În aceste condiții, exercitarea dreptului la vot se va face doar în baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate. De fapt, deoarece în cei zece ani de la apariția cărții de alegător nu s-a votat, în practică, niciodată în baza ei, votarea se va face ca până acum, adică în baza actelor de identitate.
Eliminarea cărții de alegător ca document în baza căruia se poate vota a fost decisă de autorități pentru a rezolva două situații. Pe de o parte, pentru a elimina cheltuielile bugetare legate de eliberarea acestor documente, ce au fost, în esență, inutile, iar, pe de altă parte, pentru a elimina o aplicare neunitară a prevederilor legate de cartea de alegător.
Este vorba, mai exact, despre faptul că HG 697/2000 privind cartea de alegator stabilește că acest document este obligatoriu doar pentru cei aflați în țară, românii din străinătate putând vota şi fără carte de alegator.
Pe lângă abrogarea prevederilor legate de cartea de alegator din legislația națională, Legea nr. 162/2020 mai prevede și că cei mici vor putea avea cărți de identitate simple sau electronice înainte de a împlini 14 ani, iar buletinul va conține și o semnătură electronică.
Comentarii articol (0)