Ludovic Orban a declarat, joi, că restaurantele vor putea fi redeschise când va exista „un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit” și garanția că toți patronii vor respecta regulile de protecție sanitară. Premierul spune că aproximativ 85% dintre patronii HoReCa respectă aceste măsuri, în timp ce un procent nu respectă sau nu vor să facă acest lucru.
„Ne-am dori să putem să deschidem restaurantele. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții mediului de afaceri le-am spus că trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit și garanția unei cooperări din partea tuturor patronilor în respectarea regulilor de protecție sanitară.
Haideți să fim cinstiți. 80-85% dintre ei respectă regulile, dar avem încă un procent de oameni care nu respectă regulile și care nu sunt implicați și nici nu-și doresc să asigure respectarea regulilor”, a afirmat Ludovic Orban.
Seceta și canicula schimbă profilul agricol. România va ajunge să exporte curmale, banane și kiwi
România s-ar putea lăuda, în curând, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii și, de ce nu, banane. Specialiștii spun că în țară se găsește sol potrivit pentru astfel de culturi iar temperaturile sunt din ce în ce mai mari.
Verile din ultimii ani au început vijelios și au continuat secetos, o vreme atipică pentru culturile care au consacrat țara noastră. Rezultatele se văd chiar în teren. Hectare întregi de culturi uscate înainte de vreme.
Iulian Răducanu, fermier: Ne așteptam măcar, dacă am pierdut grâu, să facem porumb. Păcat că s-a dus și ăsta. Anul ăsta s-a dus tot. S-au dus și animalele. Cu mai bine de o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii a făcut deja inventarul pagubelor.
BNR se aşteaptă la o inflaţie de 2,7% la sfârşitul anului curent şi de 2,5% la finalul lui 2021
Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al celui viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei postat pe pagina de internet a Băncii Naţionale a României.
"Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022", se menţionează în raport.
Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.
Comentarii articol (0)