Măsuri de relaxare în ce privește restaurantele și terasele nu vor exista până când nu va fi și o scădere a numărului de cazuri zilnice, a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat dacă există un orizont de timp în care restaurantele ar putea fi deschise.
Reporter: Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HORECA, a existat și un protest astăzi în acest sens, din cauza faptului că încă există multe restricții – restaurantele sunt încă închise, terasele au un program limitat – dacă în discuțiile dumneavoastră cu guvernul ați abordat și acest subiect și dacă există un orizont de timp în care restaurantele ar putea fi deschise.
Klaus Iohannis: Noi înțelegem foarte bine această preocupare din zona HORECA și trebuie să admitem că este sectorul, probabil, cel mai grav lovit de criza economică generată de epidemie. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor din zona HORECA, guvernul a aprobat deja niște scheme de ajutor și va continua să elaboreze scheme de ajutor.
Însă, trebuie să fim foarte sinceri. Aici este vorba de sănătatea publică, a întregii populației și, în condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, avem un număr mare de bolnavi față de ziua anterioară, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile.
Motorul european repornește. Economia Germaniei dă semne de revenire, o veste bună și pentru România
Economia Germaniei va avea o relansare rapidă și generalizată, după contracția fără precedent din primăvară, arată prognozele Băncii Centrale germane. Însă, pentru o redresare completă ar putea fi nevoie de un vaccin contra coronavirusului, arată experții. E o șansă la revenire și pentru România, în condițiile în care Germania e cel mai mare partener comercial, care atrage peste un sfert din exporturi. O cerere externă mai solidă atenuează din șocuri.
Cea mai mare economie europeană a scăzut cu peste 10 la sută în al doilea trimestru, însă și-a revenit după punerea sub control a pandemiei și a ridicării majorității restricțiilor impuse populației și companiilor, arată raportul Bundesbank.
Economiștii spun că avansul va fi susținut în această vară. Consumul privat ar urma să aibă o contribuţie solidă la revenirea economică, în timp ce investiţiile în industrie şi bunuri de capital vor fi de asemenea esenţiale, arată banca, a cărei prognoză prevede o contracție de 7,1 la sută pentru întregul an.
Comerţul mondial cu grâu este modificat de impactul fenomenelor meteo extreme asupra recoltelor din Uniunea Europeană, în timp ce în alte părţi ale lumii culturile de grâu trec printr-o perioadă favorabilă. După ce a cedat Rusiei titlul de cel mai mare exportator mondial de grâu, în acest sezon Uniunea Europeană ar putea cădea până pe locul al treilea, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Seceta şi inundaţiile au afectat culturile de grâu din blocul comunitar. Situaţia este complet diferită în cazul altor mari producători, astfel că Departamentul american al Agriculturii prognozează că în acest sezon vânzările de grâu ale Canadei vor atinge un nivel record, Australia va exporta cea mai mare cantitate de grâu din ultimii patru ani, iar Rusia îşi va păstra titlul de lider mondial.
Comentarii articol (1)