Ordinul MAI nr. 120/2020, care se aplică din data de 11 august, a modificat procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie. Una dintre modificări constă în faptul că, dacă ți-ai cumpărat o mașină nouă și nu vrei să te ocupi de înmatricularea ei, poți pune dealerul auto să facă asta pentru tine.
Varianta aceasta exista și până acum, fiind o practică întâlnită în rândul dealerilor auto, doar că înainte de apariția Ordinului MAI nr. 120/2020, aceasta nu era stabilită în mod oficial. Practic, se făcea o înțelegere cel mult verbală între cele două părți (dealer auto și proprietarul mașinii), contra cost.
Acum, potrivit noilor modificări din legislație, ca să se ocupe de înmatriculare, dealerul auto trebuie să fie numit printr-un contract de mandat. Asta înseamnă că trebuie să existe un contract semnat atât de proprietarul mașinii, cât și de dealerul auto, în fața unui notar. Așadar, în lipsa unei forme oficiale a înțelegerii dintre cei doi, dealerul auto nu se va putea ocupa de înmatriculare.
Apoi, dealerul respectiv trebuie să aibă ca obiect de activitate vânzarea vehiculelor noi, acesta fiind nevoit să prezinte documente care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul desemnat al mandatarului.
La fel ca si până acum, cel mai probabil acest serviciu va fi contra cost, astfel că cel care nu vrea să piardă timpul cu formalitățile de înmatriculare va trebui să plătească un dealer auto să se ocupe de ele. Oricum, decizia se află la dealerul respectiv, fiind o chestiune pur opțională. Proprietarul mașinii nu va putea să-l oblige în niciun fel pe acesta să se ocupe de înamtricularea autovehiculului. Dacă dealerul nu vrea, tot cel care deține mașina va fi nevoit să facă înmatricularea.
Notă. Toate aceste precizări referitoare la înmatricularea mașinii se aplică numai autoturismelor noi, nu și celor second-hand.
"Înmatricularea unui vehicul nou poate fi solicitată în numele proprietarului de către operatorul economic care a comercializat vehiculul și care are ca obiect de activitate vânzarea vehiculelor noi, în baza depunerii contractului de mandat încheiat între aceștia", scrie în Ordinul MAI nr. 120/2020.
După cum spuneam la începutul articolului, procedura de înregistrare, radiere, înmatriculare și eliberarea autorizației de circulație provizorie au suferit mai multe modificări, prin Ordinul MAI nr. 120/2020. De exemplu, unele acte necesare pentru schimbarea proprietarului mașinii au dispărut sau au fost înlocuite, iar eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare poate fi făcută și printr-un mandatar, cu procură specială autentică. Toate modificările sunt prezentate pe larg în acest material.
Comentarii articol (1)