Vorbim, concret, de recenta Lege nr. 167/2020, care modifică OUG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
„Angajatorul are obligația de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unității de sancțiuni disciplinare pentru angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă”, este una dintre prevederile nou introduse prin această lege. Nerespectarea acestei prevederi atrage, potrivit aceleiași legi, amenzi între 30.000 și 50.000 de lei.
Legiuitorul a propus expres modificarea regulamentelor interne pentru a introduce sancțiuni disciplinare pentru cei care comit acte sau fapte de hărțuire morală. Ce înseamnă, totuși, acest fel de hărțuire:
"Constituie hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:
a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acțiuni sau gesturi". Hărțuirea morală la locul de muncă este orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. Intră în sfera hărțuirii morale și stresul și epuizarea fizică la locul de muncă, potrivit aceleiași legi recente.
În contextul actual, al epidemiei de coronavirus, reamintim o discuție pe care am avut-o recent cu un specialist în relații de muncă: mai exact, privitor la avantajul de a modifica regulamentele interne pentru a putea sancționa disciplinar angajații care nu respectă regulile de sănătate și securitate în muncă speciale, de pandemie.
Notă: Redacția avocatnet.ro a scris numeroase materiale despre subiectul cercetărilor disciplinare în ultimii ani - iată aici o sinteză a acestor subiecte, de la etapele cercetării, refuzul salariatului de a participa la convocare, concedierea disciplinară și până la concedierea salariatei gravide din motive disciplinare.