Pentru activitatea restricționată
PFA-urile cu activitatea total afectată de restricțiile existente în perioada aceasta încă mai pot beneficia de indemnizația specială, conform OUG nr. 92/2020, de care au beneficiat și pe perioada stării de urgență (e vorba de domeniile de activitate restricționate de autorități prin HG nr. 394/2020, HG nr. 476/2020 și HG nr. 553/2020). În categoria asta intră, de exemplu, cei cu activități artistice, care nu mai pot juca în spectacole în perioada aceasta (o listă ușor de parcurs a activităților restricționate găsim și aici).
Este indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut (4.072 de lei - valoarea brută), pentru care PFA-urile depun solicitările pe aici.gov.ro. Pentru luna iulie banii au putut fi ceruți în perioada 1-10 august, așadar aceste ultime tranșe de bani urmează să fie virate în următoarea perioadă. Este însă sub semnul întrebării dacă această indemnizație va fi acordată și pe mai departe, pentru că nu știm acum dacă va fi prelungită starea de alertă și în ce condiții. E posibil, de pildă, ca lista acelor activități restricționate să fie redusă, așadar, încadrarea să nu se mai facă la fel pentru a cere acești bani. Pentru august însă, indemnizația aceasta va fi cerută în primele zile din septembrie.
Pentru volumul redus de activitate
Prin OUG nr. 132/2020, recent intrată în vigoare, dar încă lipsită de norme de aplicare pentru facilitățile pe care le oferă (deci și la cele pentru PFA-uri), Guvernul a decis să dea bani PFA-urilor cu volum redus de activitate în această perioadă. E vorba de o idemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Spre deosebire de situația de mai sus, aici ipoteza de acordare a banilor este reducerea temporară a activității determinată de instituirea stării de urgență/alertă/asediu. Aici nu intră în discuție ideea de imposibilitate de a lucra din cauza unor restricții.
Potrivit ordonanței însă, prin excepție, în anul 2020, PFA-urile pot beneficia de această indemnizație dacă au beneficiat și de cea de mai sus.
Momentan, condițiile concrete, modelul documentelor și cum anume va fi cerută sunt necunoscute, trebuind să fie stabilite prin acte normative subsecvente.
Microgranturi
Conform OUG nr. 130/2020, pot beneficia de microgranturi de 2.000 de euro din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul pandemiei COVID-19. Concret, PFA-urile eligibile trebuie:
- să fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020;
- să nu fie beneficiare de ajutor de stat în contextul răspândirii virusului SARS - CoV-2;
- să-și mențină activitatea pe cel puțin 6 luni de la acordarea finanțării.
Totuși, beneficiarii trebuie să aibă activitatea economică în domeniul comerțului cu amănântul (cu excepția autovehiculelor și motocicletelor), editării de cărți, ghiduri, ziare etc., producției cinematografice, video și de televiziune, culturii, publicității, telecomunicațiilor ori serviciilor informatice.
Beneficiarii de microgranturi vor depune o declaraţie pe proprie raspundere prin care îşi vor asuma faptul că nu vor utiliza banii în alte scopuri decât cele prevăzute de ordonanță (de exemplu, pentru stocuri, datorii chiar și restante față de furnizorii curenți, chirii ș.a.m.d.). Fondurile alocate pentru această categorie sunt de 100 de milioane de euro. Deocamdată însă e nevoie de norme suplimentare pentru a putea demara procedurile de finanțare.
Comentarii articol (1)