OUG nr. 147/2020, ale cărei prevederi se aplică de la momentul publicării, stabilește că unul dintre părinții copilului care nu mai poate merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.
Banii vor veni de la angajator, care ulterior va deconta suma respectivă de la stat. Practic, vorbim de aceleași drepturi acordate prin Legea nr. 19/2020, doar că OUG nr. 147/202 se referă strict la situația provocată de epidemia de coronavirus.
"Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor, în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2", scrie în OUG nr. 147/2020.
Notă. Legea nr. 19/2020, în baza căreia s-au acordat zile libere plătite până la finele anului școlar 2019-2020, stabilește că părinții au dreptul la zile libere plătite ori de câte ori se închid școlile, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autorități (cum este epidemia de coronavirus).
OUG nr. 147/2020 prevede acordarea indemnizației aferente zilelor libere plătite acelor părinți care îndeplinesc următoarele condiții:
- au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;
- celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.
Apoi, actul normativ se adresează inclusiv acelor părinți ai copiilor cu handicap grav și celor care au în grijă persoane adulte cu handicap grav, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată din cauza epidemiei de coronavirus.
Totuși, zilele libere plătite nu se vor acorda dacă unul dintre părinți se află într-una din următoarele situații:
- este în concediu de creștere a copilului;
- este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilități);
- este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
- are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
- nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Și în acest caz, OUG nr. 147/2020 urmărește aceleași reguli stabilite de Legea nr. 19/2020.
O categorie aparte de părinți salariați o reprezintă angajații sistemului naţional de apărare, ordine publică și siguranță națională, angajaţii din penitenciare și personalul din unităţile sanitare publice. Aceștia nu vor beneficia de zile libere dacă se închid școlile din cauza epidemiei de coronavirus, cu excepția familiilor monoparentale.
Nu în ultimul rând, angajatorii care nu vor acorda zile libere părinților ce au dreptul la acestea vor risca amenzi de 2.000 de lei pentru fiecare angajat aflat în această situație, dar fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei. Deși OUG nr. 147/2020 a intrat în vigoare, amenzile vor putea fi aplicate la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică din data de 27 septembrie 2020.
Comentarii articol (8)