Ordinul MLPDA nr. 3.685/2020 reglementează câteva tipuri de ajutoare de stat pentru IMM-uri pentru investiții regionale, în cadrul POR 2014-2020. "Obiectivul principal îl reprezintă sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în domeniile cu potențial competitiv, identificate conform Strategiei naționale de competitivitate, precum și a celor care intenționează să își adapteze activitatea la aceste domenii", scrie în ordin.
Accesibile, în primă fază, doar până la final de an, prin recentul Ordin MLPDA nr. 4439/2020 s-a decis extinderea cu încă un an a măsurii (finalul lui 2021), precum și a perioadei în care se pot face plățile (finalul lui 2025):
„Articolul 30
(1) Măsura se aplică de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 31 decembrie 2021, în limita bugetului alocat.
(2) Plățile se vor realiza până la data de 31 decembrie 2025, în limita bugetului alocat”.
Sprijinul vizează investițiile realizate în următoarele regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și anumite zone de centru (eligibile în temeiul derogărilor prevăzute la art. 107 alin.(3) lit. a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Lista domeniilor de activitate pentru care se acordă aceste ajutoare de stat regionale și de minimis este cuprinsă în anexa ordinului și cuprinde, de exemplu:
- producția de țesături;
- fabricarea încălțămintei;
- tipărirea ziarelor;
- fabricarea produselor farmaceutice de bază;
- fabricarea cimentului;
- producția de ceasuri;
- fabricarea de aparate electrocasnice;
- fabricarea de mobilă;
- colectarea deșeurilor;
- producția de filme;
- activități de arhitectură;
- activități de creație artistică;
- activități sportive;
- reparații de diverse tipuri.
Notă: IMM-ul (societate) este are un număr mediu anual de salariați mai mic de 250 și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate. O întreprindere mijlocie are între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deține active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro. De asemenea, potrivit ordinului, stabilirea caracterului de IMM al solicitantului se realizează având în vedere și datele eventualelor întreprinderi partenere sau întreprinderi legate ale acestuia.
Măsura de sprijin cuprinsă în Ordinul 3.685/2020 - ajutorul de stat / ajutorul de minimis - se adresează societăților care au desfășurat activitate cel puțin un an fiscal integral și care au înregistrat profit în anul fiscal anterior depunerii cererii. De asemenea, e necesar ca la momentul solicitării beneficiarul potențial să aibă deja CAEN-ul/CAEN-urile pentru care cere ajutorul (și care face/fac parte din lista domeniilor eligibile).
Cât privește condițiile ce trebuie îndeplinite de proiectele pentru care se cer banii, ordinul prevede, între altele:
- investiția să fie realizată pe teritoriul României, în mediul urban (inclusiv sate aparținătoare) pentru întreprinderi mici și mijlocii, respectiv în mediul rural pentru întreprinderi mijlocii;
- la depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), cu excepția cazului în care prin cererea de finanțare se propune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ca urmare a realizării investiției;
- perioada de realizare a activităților proiectului, după semnarea contractului de finanțare, nu depășește data de 31 decembrie 2023;
- valoarea finanțării nerambursabile solicitate pentru un proiect este de minimum 1.500.000 euro și maximum 6.000.000 euro.
"Solicitantul trebuie să aibă capacitatea financiară de a asigura: contribuția proprie la valoarea eligibilă a proiectului, finanțarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului (dacă este cazul), precum și resursele financiare necesare implementării optime a proiectului, în condițiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile, în conformitate cu prevederile legale aplicabile. Contribuția financiară proprie este constituită fie din resurse proprii, fie din resurse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public", mai prevede ordinul în ceea ce privește contribuția proprie la investiție.
În fine, potrivit ordinului recent modificat, plățile prin această măsură se vor realiza până la 31 decembrie 2025, în limita bugetului alocat. Valoarea totală, estimată, a ajutoarelor ce vor fi acordate în cadrul prezentei măsuri, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de 150 milioane euro, iar numărul estimat al beneficiarilor acestei măsuri este de 50.