Granturile pentru chirii sunt cuprinse într-un proiect de OUG care este analizat azi la Guvern, dar nu va fi adoptat tot astăzi (este în primă lectură, mai exact). Cel mai probabil, va fi adoptat luna aceasta, dar România va trebui să obțină acordul Comisiei Europene, fiind vorba de un tip de ajutor de stat - abia apoi vom putea discuta de acordarea acestor bani, în scopul de a ajuta firmele din mall-uri și alte tipuri de centre comerciale să nu intre în faliment, să nu fie nevoite să dea afară din angajați ș.a.m.d. Ca număr estimat de beneficiari, Executivul a calculat banii pentru 3.000 de firme (iar banii se vor da pe principiul primului venit).
Condițiile de acordare a acestor bani sunt multiple. În primul rând, cine sunt beneficiarii potențiali: firme înființate prin Legea societăților, OUG 6/2011 sau Legea 1/2005 "care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, criteriile de eligibilitate impuse de legislația în domeniul ajutoarelor de stat și condițiile de eligibilitate prevăzute în schema de ajutor de stat, inclusiv cele impuse de legislația în domeniul ajutoarelor de stat". Excepțional, se vor putea acorda și întreprinderilor în dificultate conform Regulamentului (UE) nr. 651/2014, dar numai în anumite condiții.
Dar sunt ajutate numai firmele a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență si a stării de alerta, respectiv perioada 16 martie 2020 - 15 iunie 2020.
Apoi, Executivul impune următoarele condiții de eligibilitate:
- deținerea certificatului de situație de urgență (reamintim că încă mai pot fi obținute de la minister, până la 15 septembrie);
- să-și desfăşoare activitatea în centre comerciale cu suprafața mai mare de 15.000 m2, având contract de închiriere în vigoare la data de 15 martie 2020;
- să fi beneficiat din partea centrului comercial de o reducere de minimum 50% din valoarea chiriei fixe calculate pentru perioada închisă; finanțarea de la stat se acordă în situatia în care reducerea de 50% a fost acordată de către centrul comercial înaintea depunerii aplicației pentru accesarea grantului;
- să beneficieze de o reducere de minimum 15% din chiria fixă, pe o perioadă de minimum șase luni de la data reluării activitătii; chiria fixă e definită drept costul de închiriere a spatiului comercial, calculat drept contravaloarea lunară a unui cost/m2, la nivelul aplicabil în contractul de închiriere în luna februarie 2020, excluzând contravaloarea costurilor comune și a cheltuielilor de marketing definite conform Contractului de închiriere;
- să fi agreat extinderea perioadei contractuale de închiriere cu proprietarul centrului comercial pentru minimum șase luni (perioada egală cu perioada pentru care se acordă sprijin din partea proprietarului), calculate de la data la care contractul poate înceta, din inițiativa oricăreia dintre părți sau de drept.
Ajutorul se va ridica la 80.000 de euro, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixă raportată la luna februarie, calculată și datorată pentru perioada închisă. Prin proiect e prevăzut ca termen-limită pentru ca banii să ajungă la beneficiari luna martie a anului viitor.
După ce vor lua banii, chiriașii vor trebui să plătească în cel mult cinci zile lucrătoare către centrele comerciale 50% din cuantumul chiriei fixe calculate și datorate pentru perioada închisă, dar nu mai mult de 3 x 50% din chiria aferentă lunii februarie 2020.
Va exista o aplicație informatică specială pentru înscriere, iar solicitanții vor trebui să depună și bilanțurile contabile pe 2019, balanțele de verificare lunare pentru trasabilitatea plăților, bilanțurile semestriale, certificate de atestare fiscală, dar și copiile contractelor de închiriere și dovezi scrise că au beneficiat de reduceri de la proprietarii spațiilor.
În acest context, merită să amintim că Executivul și Parlamentul au mai avut inițiative și măsuri de ajutorare a firmelor din mall-uri cu plata chiriilor. Parlamentul a venit cu o lege pentru amânarea chiriilor, doar că inaplicabilă și oricum mult întârziată (detalii, aici). Guvernul a dat în martie o ordonanță pentru amânarea plăților reprezentând chirii, iar tot Guvernul a venit cu ideea acordării unor reduceri la impozitul pe proprietate pentru deținătorii spațiilor comerciale, pentru a-i convinge să mai scadă chiriile - o măsură care nu doar că depinde de ce decid autoritățile locale, dar care pare destul de departe de realitatea contractelor de închiriere a spațiilor din mall-uri, unde costurile impozitelor locale sunt puse, faptic, tot în spinarea chiriașilor, de cele mai multe ori.
Atenție! Proiectul de OUG se află abia în primă lectură la Guvern, nefiind în vigoare.