Studiu Harvard: România este a 25-a cea mai complexă economie a lumii
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au stabili că România are o economie mai complexă decât arată indicatorii. Practic, România se află pe locul 25 în topul făcut de americani. În clasament apar 133 de țări, informează Mediafax.
Cercetătorii de la Universitatea americană Harvard au realizat mai multe statistici privind economia mondială. În ceea ce privește complexitatea produselor, România se află locul 25. Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt primele în top devansând economii puternice precum cele din Italia şi Franţa.
Studiul este realizat în funcție de bunurile şi serviciile cu un grad mai mare de prelucrare exportate de fiecare țară în parte. Principalele sectoare responsabile pentru exportul românesc sunt transportul, componentele auto, maşinile şi IT&C, arată studiul.
Pandemia de coronavirus a scăzut timpul de lucru și a crescut costul orar al forţei de muncă
Costul orar al forţei de muncă în trimestru II al anului a înregistrat o rată de creştere de 11,47% faţă de trimestrul I şi de 16,11% faţă de acelaşi trimestru din 2019. Creșterea este determinată în principal de întreruperea activităţii în contextul Covid-19, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.
Costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice comparativ cu trimestrul precedent.
Creşterile au fost determinate în principal de întreruperea/încetarea activităţii economice în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar şi prin reducerea cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă, cauzate de intrarea în şomaj tehnic a multor agenţi economici, precum şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici pe durata stării de urgenţă/alertă.
În toată lumea, fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente. Fie că vorbim despre inundații catastrofale, furtuni violente, ninsori abundente, incendii sau tornade, acestea lovesc tot mai des și tot mai puternic. De vină, sunt în principal, schimbările climatice provocate de încălzirea globală. Ceea ce până mai ieri păreau manifestări meteo neobișnuite par să devină ceva curent. Și 2020 este un an al extremelor, un an al recordurilor. În următorii 10 ani, numărul de zile caniculare din București s-ar putea dubla.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie: Pe 1 septembrie am înregistrat la nivelul temperaturilor maxime cele mai ridicate valori de până în prezent – 39,3 grade Celsius la Zimnicea, 39,1 la Giurgiu.
Practic, valoarea de la Zimnicea reprezintă și un record, fiind cea mai ridicată valoare de până în prezent de când se fac măsurători la nivelul acestei stații, de mai bine de o sută de ani.
Comentarii articol (0)