„Dreptul de deducere a TVA aferentă serviciilor achiziționate de la societăți afiliate a fost recunoscut de către organele fiscale, încă din etapa administrativă, pentru unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din sectorul bunurilor de larg consum. Soluția a fost dată pe baza unei decizii de referință a Înaltei Curți de Casație și Justiție obținută anterior pentru aceeași societate”, scrie într-un articol de marți semnat de Dan Dascălu și Ana Maria Iordache, amândoi parteneri la D&B David și Baias, firmă de avocatură asociată PwC.
Practic, vorbim de un caz în care dreptul de deducere a TVA-ului a fost refuzat inițial, dar apoi a fost acceptat în etapa de contestare fiscală, în baza deciziei Înaltei Curți.
„Soluția organului de soluționare a contestației este una de referință, întrucât asigură aducerea la îndeplinire a lucrului judecat, recunoscând practic efectele soluției judecătorești pronunțate între aceleași părți și asupra aceleiași probleme de drept. Este nu doar o poziție absolut normală, ci absolut necesară într-un stat de drept, întrucât se evită astfel consumarea inutilă de resurse, energie și timp (transpus apoi în bani, sub forma dobânzilor datorate de Fisc), atât pentru stat (prin organele sale fiscale, dar și prin instanțele de judecată angrenate în asemenea demersuri), cât și pentru contribuabil”, a explicat Dan Dascălu.
Ana-Maria Iordache a detaliat cazul, precizând că „instanța supremă a recunoscut caracterul deductibil al unor cheltuieli efectuate de contribuabil cu servicii achiziționate de la persoane afiliate, precum și dreptul acestuia de a-i fi restituită suma de 1,45 milioane lei, reprezentând impozit pe profit achitat, fără a fi însă datorat”.
Domeniul TVA-ului este unul deosebit de sensibil pentru contribuabilii din România, atunci când vine vorba de felul în care Fiscul pune în aplicare legislația de la noi. Mărturie stau cazurile din instanțele naționale care ajung tot mai des să fie tranșate chiar la nivelul Curții de Justiție a Uniunii Europene.