În ultimele două decenii, planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de pădure
Planeta a pierdut în ultimele două decenii aproape 100 de milioane de hectare de păduri, marcând un declin constant, deşi într-un ritm mai lent decât înainte şi cu tendinţe diferite de la un continent la altul, arată un studiu publicat recent de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie Agerpres.
În cifre, proporţia ocupată de păduri raportată la suprafaţa terestră a scăzut la 31,2% în 2020, când pădurile acopereau un total de 4,1 miliarde de hectare, de la 31,5% în 2010 şi 31,9% în 2000, susţine FAO, care supervizează şi pădurile.
Aceasta înseamnă "o pierdere netă cu aproape 100 milioane de hectare a pădurilor lumii", subliniază FAO.
Despăduririle afectează în special Africa subsahariană şi Asia de Sud-Est, unde procesul s-a accelerat în ultimul deceniu, dar şi America Centrală şi Latină, unde are totuşi tendinţa de a încetini.
România a trecut oficial la statutul de "piaţă emergentă", o promovare considerată echivalentul aderării la Uniunea Europeană. Pe lângă importanța istorică, putem exploata oportunități de investiții, a explicat analistul Iancu Guda. Oportunitatea aceasta trebuie exploatată, trebuie investit la bursă pentru că acolo se fac banii, a adăugat el.
Implicațiile sunt creșterea vizibilității pieței de capital pe plan internațional. Investitorii care mandatează la rândul lor niște fonduri de investiții care să le gestioneze banii au un mandat limitat, iar fondurile de investiții globale care gestionează sute de milioane de euro nu pot investi în piețe de capital care nu sunt emergente.
România nu a fost până acum piață emergentă, iar includerea țării noastre în acest indice înseamnă că avem vizibilitate - foarte mult capital, oportunități. Firmele care nu sunt listate la bursă pierd aceste oportunități de investiții. Pierd cei care nu investesc în piața de capital, iar în România, din păcate, 90% din avuția poporului este blocată în imobiliare și depozite bancare. Blocată, nu investită, se generează randamente foarte mici.
Noul SUV Dacia cu șapte locuri, surprins în teste tehnice
Dacia a început testele pentru viitorul SUV al mărcii, unul mai mare decât Duster. Deocamdată se testează elementele tehnice ale viitorului model, potrivit unor imagini surprinse de jurnaliștii francezi, care nu dau însă detalii despre cum va arăta noul membru al familiei Dacia.
Proiectul viitorului SUV Dacia cu șapte locuri a intrat în faza de testare rutieră. Jurnaliștii revistei franceze L'Argus au surprins viitorul model al mărcii românești ascuns sub caroseria unui Renault Scénic. Inginerii Renault au folosit o caroserie diferită de cea pe care o va avea în versiunea de serie pentru a testa elementele tehnice ale viitorului model. Însă folosirea acestei caroserii ne dă o idee despre dimensiunile mașinii. Aceasta va avea între 4,5 și 4,6 metri, adică o lungime apropiată de cea a lui Lodgy.
Comentarii articol (1)