Legea nr. 226/2020 modifică Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale şi extinde gratuitatea şi la transportul judeţean, nu doar la cel local.
“Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, scrie în lege.
Totodată, legea stabilește și schimbarea modului în care se acordă gratuitatea transportului pentru elevi. Mai exact, pentru a asigura gratuitatea transportului elevilor, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat către primării, care, la rândul lor, vor plăti operatorul de transport.Asta înseamnă că elevii vor circula cu mijloacele de transport în comun pe baza carnetului de elev, conform expunerii de motive ale iniţiatorilor legii, inclusiv atunci când vor folosi trenul sau metroul, costurile pentru operatorul de transport fiind acoperite de primării.
Legea educației stabilea, în varianta anterioară, că elevii beneficiază, gratuit, doar de servicii de transport local, cu toate mijloacele de deplasare amintite mai sus și că toate cheltuielile, cu excepția celor legate de transportul pe calea ferată sau metrou, sunt acoperite astfel: o jumătate din valoare, Ministerul Educației, iar cealaltă jumătate, bugetele primăriilor de care aparțin elevii.
O altă măsură destinată facilitării decontării cheltuielilor cu transportul elevilor a apărut în luna februarie, când a fost decisă posibilitatea de decontare a transportului chiar și în lipsa unui abonament.
Comentarii articol (3)