ACCES GRATUIT
România, pe primul loc în UE la ponderea angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie (Monitorul Social)
avocatnet.ro și Digi24.ro vă prezintă cele mai importante știri ale dimineții.
Articolul continuă mai jos
România, pe primul loc în UE la ponderea angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie (Monitorul Social)România ocupă primul loc în Uniunea Europeană ca pondere a angajaților aflaţi în risc de sărăcie, cu o proporție de 15,7% în 2019. Procentajul este aproape dublu față de UE, care este de 8,9%, potrivit unui infografic Monitorul Social, scrie Agerpres.
În anul 2015, ponderea celor aflaţi în risc de sărăcie era de 18,8%.
„Deşi situaţia s-a mai îmbunătăţit din 2015, continuăm să înregistrăm cele mai mari ponderi din UE ale angajaţilor expuşi riscului de sărăcie”, precizează sursa citată.
Pe de altă parte, România ocupă al doilea loc în UE în ceea ce priveşte ritmul de creştere a productivităţii, după Irlanda, în condiţiile în care din 2010 până în prezent creşterea este de 42,6%.
„Ideea conform căreia munca îţi asigură bunăstarea şi, implicit, oamenii săraci sunt cei care nu vor să muncească, este mai puţin adevărată în România decât oriunde în Europa. Toate aceste lucruri se întâmplă deşi în ultimii ani productivitatea angajaţilor din România a crescut în mod considerabil”, comentează autorii infograficului.
Doar 20% dintre amenzile date de ANPC au fost încasate. Nu se poate determina eficacitatea controalelorRaport dur al Curții de Conturi privind activitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Doar 20% din amezile date între 2015 și 2019 au fost și încasate, pentru că nu a existat colaborare între ANPC și ANAF și nici nu s-a urmărit câți bani au ajuns efectiv la buget.
Auditul a vizat evaluarea modului în care activitatea privind protecția consumatorilor s-a desfășurat în condiții de eficiență, eficacitate și cu respectarea criteriului de economicitate. Potrivit concluziilor formulate în urma controlului, activitatea ANPC s-a desfășurat cu unele deficiențe care au generat apariția unor blocaje instituționale, întârzieri și sincope în îndeplinirea atribuţiilor legale, arată un comunicat al Curții de Conturi.
Valoarea totală a amenzilor date de ANPC în cei patru ani monitorizați a fost de 376 de milioane de lei (76 de milioane de euro), însă nivelul de încasare a acestora a fost de numai 20%.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)