Deși avem instituită obligația angajatorului de a asigura accesul salariatului la formare profesională și de a elabora anual un plan de formare profesională, Codul Muncii nu prevede în mod expres o sancțiune în cazul nerespectării acestor obligații. Angajatorii pot fi totuși sancționați cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, prevăzută de Legea nr.108/1999, la art. 23 alin. (1) lit. b).
Se poate ajunge în această situație atunci când, la sesizarea unui salariat, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) constată că această obligație nu a fost respectată. Mai întâi, ITM-ul va dispune corectarea acestei situații și ulterior, dacă va constata că angajatorul nu a respectat ce i-a cerut și nu a îndeplinit măsurile stabilite în momentul încheierii procesului-verbal încheiat în urma verificărilor, va aplica și sancțiunea, adică amenda respectivă.
Astfel, atunci când un salariat sesizează ITM-ul cu privire la nerespectarea de către angajator a obligației de a asigura accesul la formare profesională ori a elaborării planului anual de formare, nu se poate aplica direct și imediat o sancțiune. Inspectorii de muncă vor constata aceste neconformități și vor dispune măsuri de corectare a deficiențelor, stabilind și termenul în care acestea vor fi puse în aplicare.
Angajatorul, după îndeplinirea măsurilor dispuse, are obligația să comunice organului de control modul în care acestea au fost îndeplinite. În lipsa unui astfel de răspuns, inspectorii de muncă pot aplica o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
Pe lângă această sancțiune, am putea spune că sunt și "sancțiuni" indirecte. În primul rând, formarea profesională are ca principal obiectiv adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă.
Eficiența salariaților este influențată direct atât de actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului, cât și de perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază. Acest aspect trebuie avut în vedere și în cadrul evaluării activității profesionale a salariaților, în special atunci când pe baza acestei evaluări se constată necorespunderea profesională.
Un alt aspect foarte important, pe lângă cel al pierderilor pe care angajatorul le poate avea ca urmare a eficienței scăzute, îl reprezintă stimularea angajaților și fidelizarea acestora prin oferirea unor programe de formare profesională care să le permită dezvoltarea carierei și șansa de a avansa în cadrul firmei.
Salariații pot fi astfel motivați și își păstrează concentrarea asupra eficienței angajatorului, fiind implicați în mod direct în dezvoltarea activităților și având posibilitatea să avanseze ierarhic. În lipsa acestei strategii, angajații pot fi tentați să caute alte locuri de muncă, iar acest comportament poate aduce prejudicii.
Atunci când ne referim la pierderi cauzate de lipsa formării profesionale a salariaților, constatăm că sancțiunea directă (amenda) nu este cea mai importantă, fiind și alte aspecte care pot cauza pierderi sau care pot constitui un avantaj.
Reamintim că angajatorul are obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații în funcție de numărul celor încadrați la nivel de unitate:
- cel puțin o dată la doi ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;
- cel puțin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de salariați.
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă avocatnet.ro pe tema formării profesionale în cadrul relațiilor de muncă, în care ne-am propus, cu ajutorul specialiștilor, să abordăm aspecte teoretice și practice importante pentru firme și angajații acestora. Toate materialele din această serie pot fi citite aici.