Evaluarea profesională poate fi făcută de angajator lunar, trimestrial, anual sau chiar intempestiv pentru a descoperi dacă salariați săi corespund sau nu atribuțiilor și responsabilităților pe care aceștia trebuie să le îndeplinească. Însă, de regulă, această evaluare este făcută o dată pe an, în primele luni.
Citește și: Nouă aspecte importante despre evaluările la locul de muncă
Totuși, dacă un salariat a negociat cu al său angajator (sau invers) faptul că un calificativ de performanță acordat în urma evaluări profesionale va atrage după sine o creștere salarială, iar angajatorul amână efectuarea acestei evaluări, cel din urmă riscă o amendă din partea Inspecției Muncii. Pe lângă posibilitatea ca angajatul care se crede îndreptățit să primească o creștere salarială să plece la un alt loc de muncă unde să fie apreciat.
Deși Codul muncii nu prevede o sancțiune pentru lipsa efectuării evaluării profesionale, în situația în care este sesizată de către salariatul/salariații care ar putea beneficia de pe urma ei, Inspecția Muncii ar putea veni în control și impune bifarea acestei obligații. Neîndeplinirea sau îndeplinirea doar în parte a măsurilor impuse de inspectoratul teritorial de muncă, la termenele stabilite, este sancționabilă cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, după cum ne explica, în urmă cu ceva vreme, Alice Trifan, expert în resurse umane și salarizare.
Util: Evaluarea profesională a salariaților în termeni practici: ce și cum evaluăm?
Pe de altă parte, în lipsa unei evaluări profesionale, angajatorul nu îi poate da seama că unii dintre salariați au nevoie de cursuri de formare profesională, fie pentru adaptarea la noile cerințe ale postului, actualizarea cunoștințelor sau dobândirea unor noi procedee pentru realizarea activităților profesionale.
Nu este de neglijat nici faptul că în urma unei evaluări profesionale foarte slabe, angajatorul are la dispoziție două opțiuni: fie concediază salariatul pentru necorespundere profesională, fie îi oferă un alt post în cadrul companiei potrivit pregătirii și capacității angajatului.
Astfel, angajatul subperformant va fi pus în fața unei alegeri: fie acceptă în termen de trei zile lucrătoare noul post, cu salariul aferent, oferit de angajator, fie va fi concediat pentru necorespundere profesională.
Comentarii articol (0)