Printr-un contract de factoring, firma nu face altceva decât să cesioneze o creanță către factor - o creanță certă, lichidă și exigibilă la scadență. Ce face firma, practic, este să obțină o plată în avans a unei creanțe scadente în viitor, chestiune care contribuie la un nivel optim al lichidității companiei pe termen scurt.
"Contractul de factoring nu reprezintă decât o cesiune de creanță care este acoperită într-un cumul de servicii și anume: de finanțare, de administrare de creanță, de colectare și acoperire a riscului în caz de neplată. E ca și cum am încasa mai devreme sau în avans o factură până la scadență, 60, 90, 120 de zile; eu poate am nevoie de bani a doua zi după ce am emis factura și atunci și mă duc la factor.
Factorul confirmă, verifică atât situația financiară a furnizorului, cât și situația financiară a beneficiarului pentru că a-și da seama dacă creanța respectivă poate fi cumpărată", a explicat recent Camelia Stan, director general adjunct la Instant Factoring, în cadrul unui webinar pe tema factoringului pentru abonații premium avocatnet.ro.
Factoringul nu este însă un serviciu de recuperări de creanțe, pentru că scadența creanței cesionate este în viitor. Pentru că poate aduce niște bani mai repede în firmă, asta înseamnă că firma poate să-și achite la rândul său anumite datorii la timp, chiar să obțină anumite reduceri, dar și să scutească firmele de a fi nevoite să apeleze la angajați care să se ocupe numai de astfel de chestiuni.
"Societatea își poate plăti datoriile la timp și, eventual, poate beneficia chiar de discounturi oferite de furnizori pentru plățile anticipate și cred că știm cu toții că, în contextul pandemiei, fiecare a încercat să renegocieze contracte, să obțină anumite discounturi mai ales la chirii și alte servicii lunare, în care majoritatea știm că nu prea mai beneficiem de ele la acest moment, mutându-ne cu munca de acasă.
Evitarea sau reducerea de costuri salariale în ceea ce privește alocarea de personal în vederea recuperării creanțelor neîncasate - și aici vă spun din experiență că ne-am confruntat în practică de astfel de situații, clienți mari care, efectiv, pentru recuperarea creanțelor apelează la angajarea de personal pentru acest serviciu.
Câți bani primesc, până la urmă, pentru facturile pe care vreau eu să le cesionez și să le factorizez? Regula pe piață este că se finanțează un procent de 80% din valoarea facturii, din care, pentru a nu exista plăți reciproce și a face transferuri de bani, deci pentru a fi mai rapidă toată operațiunea, se deduc costurile de factoring, respectiv acel comision de factoring", potrivit specialistei.
Un alt avantaj e că, în cazul factoringului, nu sunt implicate, în general, garanții reale, așa cum se cer în cazul altor modalități de finanțare. Garanțiile, spune Camelia Stan, sunt însăși creanțele, majoritatea factorilor cerând un bilet la ordin avalizat drept garanție.
"Creanțele care pot face obiectul unui contract de factoring sunt cele care sunt în același timp certe, lichide și exigibile la scadență. Ce înseamnă asta? O creanță este certă în momentul în care eu am livrat produsele, iar clientul meu nu a ridicat obiecții la produsele livrate sau am prestat deja serviciile, s-a semnat un proces-verbal de recepție, de asemenea, fără obiecții.
Ce înseamnă că creanțele mele sunt lichide? Asta înseamnă că nimic nu afectează valoarea lor de plătit în bani. Adică nu am compensare pentru că și eu le-am cumpărat de la clientul meu sau nu am retururi care pot fi deduse din sumele respective sau nu am penalități pe care clientul meu le va scădea din suma pe care el ar trebui să o plătească.
Ce fac dacă există astfel de deduceri din valoarea facturii? Dacă există astfel de reduceri din valoarea facturii, în continuare, diferența între total valoare factură și cât reprezintă suma dedusă este facturabilă. Deci orice sumă care se va plăti în bani este facturabilă.
Ce înseamnă că sunt exigibile la scadență? Aici iarăși este o noțiune fundamentală în factoring. Înseamnă că ele cu certitudine se vor plăti, se vor încasa la scadență", a explicat Camelia Stan. Mai multe discuții și aspecte practice legate factoring puteți afla din webinarul organizat de avocatnet.ro.