Un contract de telemuncă trebuie să cuprindă, potrivit Legii nr. 81/2018 (Legea telemuncii), "condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă". Tot în contract trebuie să figureze și "obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa" - or, asta înseamnă, de asemenea, o altă cheltuială pentru firmă.
În schimb, în cazul muncii la domiciliu, prevăzută foarte sumar în Codul muncii, e prevăzută doar obligația de a asigura transportul materiilor prime și materialelor pe care le utilizează angajatul în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează.
Obligația firmei de a suporta aceste cheltuieli este evidentă, în ambele cazuri. "Angajatorul trebuie să definească modalitățile prin care identifică și decontează angajaților, în mod rezonabil, cheltuieli precum cele cu utilitățile, cu abonamentele de internet, energie electrică și altele asemenea", scriu, de exemplu, cei de la KPMG într-un material recent pe marginea telemuncii.
Bine de știut: Dacă angajații lucrează cu propriile echipamente, trebuie semnate acorduri cu firma.
Situația în care ne aflăm însă la momentul actual pune mai multe probleme aici. Actualmente, firmele au posibilitatea legală să impună telemunca ori munca la domiciliu, iar cele mari sunt chiar obligate să o facă, dacă activitatea impune (dacă nu, să facă orare decalate). Deși pot face asta printr-o decizie unilaterală, adică pot schimba tipul contractului într-unul de telemuncă în mod unilateral, decizia ar trebui să conțină toate acele elemente din articolul 5 din Legea telemuncii.
Dacă firma îi impune angajatului telemunca, în situația în care, să zicem, acesta nu ar fi fost de acord cu ea, este cu atât mai evidentă necesitatea de a stabili cum se suportă cheltuielile legate de telemuncă. Cealaltă întrebare este însă cum anume să le calculezi, iar, odată conturat respectivul procent, apare discuțiile referitoare la încadrarea fiscală.