În cazul granturilor pentru capital de lucru, Guvernul a impus solicitanților de ajutor de stat condiția de a menține sau, după caz, suplimenta numărul de salariați, "față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri" (OUG nr. 130/2020).
Mai departe, în procedura de implementare a acestei măsuri este specificat următorul lucru: „mențin sau suplimentează numărul de angajați existenți la data înscrierii electronice (Registru salariaților din Revisal emis cu maxim 24 de ore înaintea trimiterii formularului de înscriere, asumat de reprezentantul legal) pentru o perioadă de minim 6 luni de la momentul plății ajutorului financiar, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri”.
Ce se întâmplă însă dacă unul dintre angajați trebuie să iasă la pensie ori dacă își dă demisia? Pentru că sunt multe situații practice în care se poate ajunge la terminarea raportului de muncă din motive care nu îi sunt imputabile angajatorului.
Pe acest subiect (și multe altele în legătură cu măsura 2 de finanțare din OUG 130) a povestit mai multe, anul trecut, pentru abonații premium avocatnet.ro, în cadrul unui webinar dedicat, Marian Dumitrache, consultant & trainer fonduri naționale și europene.
"Se întâmplă frecvent, evident, lucrurile acestea nu pot fi ținute sub control. Obligația este de a menține un loc de muncă, nu neapărat persoana și nici măcar funcția. Lucrurile se pot schimba de la o lună la alta. Și atunci dacă un angajat își dă demisia sau iese la pensie există un termen rezonabil, tot timpul se vorbește de un termen rezonabil prin care locul respectiv de muncă trebuie recreat pe aceeași funcție sau pe o funcție nouă, important fiind vorba de fonduri publice. Important este să se recreeze locul de muncă, să se înregistreze în Revisal, să plătească contribuții sociale pentru el. E unul din obiectivele fondurilor de a recupera în felul acesta o parte din ajutorul plătit inițial", a explicat Marian Dumitrache pentru abonații premium avocatnet.ro.
Potrivit ordonanței și ghidului de implementare, „contractul poate înceta prin reziliere la inițiativa administratorului de Măsură, fără acordarea niciunui preaviz, fără a plăti niciun fel de compensație și fără nicio altă formalitate, atunci când beneficiarul: (...) nu păstrează numărul de locuri de muncă existente la data înscrierii pe o perioadă de minim 6 luni.”